Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στην Πάτρα, με ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών να έχουν εκμυστηρευτεί στους ειδικούς με τους οποίους συνεργάζεται η κάθε σχολική μονάδα ότι έχουν πέσει θύματα αυτού του φαινομένου.

Περιστατικά που δεν αφορούν σε τόσο μεγάλο βαθμό την σωματική βία ή την χειροδικία, αλλά έχουν να κάνουν με την ψυχολογική βία και άλλες μορφές bullying που οδηγούν όμως στην σχολική και κοινωνική απομόνωση τον μαθητή.

Οι μορφές αυτές bullying ποικίλουν. Μπορεί να ξεκινούν από την εξωτερική εμφάνιση του θύματος ή να έχουν ακόμα και φυλετικό υπόβαθρο (σε μαθητές που είναι από άλλες χώρες) ή και κοινωνικό, με δεδομένο ότι στις σχολικές κοινότητες υπάρχουν  διακρίσεις, μεταξύ των μαθητών που πλέον είναι εμφανής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών που σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή έχουν νιώσει άσχημα από τέτοιου είδους περιστατικά ψυχολογικής βίας ή κοροϊδευτικά σχόλια, τα οποία πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά ούτε από τους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, υπάρχει ένας ολοένα μεγαλύτερος αριθμός γονιών που στην ψυχοθεραπεία και στις συνεδρίες που κάνουν, σύμφωνα με ψυχολόγους που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρουν ότι αισθάνονται ανασφάλεια στο να προστατεύσουν τα παιδιά τους εντός του σχολικού περιβάλλοντος από τέτοιου είδους περιστατικά.

Περιστατικά που δεν έχουν να κάνουν με ξυλοδαρμούς ή χρήση βίας, όμως, είναι το ίδιο επιβλαβή για την ψυχολογία και την εξέλιξη των παιδιών – θυμάτων.