Πάνω από100.000 άμαχοι πιστεύουν ότι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία στον ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αριθμός δεκαπλάσιος του επίσημου απολογισμού των θυμάτων, σύμφωνα με τον Ουκρανό εισαγγελέα, αρμόδιο για τα εγκλήματα πολέμου.

Ένας τρομακτικός απολογισμός που αντανακλά την έκταση της καταστροφής που έφερε στην Ουκρανία ο πόλεμος από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ολομέτωπη επίθεση. «Μπορεί να είναι 100.000 οι άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, οι σοροί τους θα πρέπει να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν όταν απελευθερωθούν τα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ο Γιούρι Μπελούσοφ στη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Ο επίσημος απολογισμός, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, μιλά για 8.000 αμάχους νεκρούς στην Ουκρανία. Η επίθεση της Ρωσίας οδήγησε κατά τον Μπελούσοφ σε άνευ προηγουμένου αριθμό εγκλημάτων πολέμων και στην ανακάλυψη χιλιάδων μη ταυτοποιημένων σορών, συχνά σε ομαδικούς τάφους όπως στο Ιζιούμ.

Από τα πάνω από 10.000 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, περισσότερα από 3.500 δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, λέει ο Ουκρανός εισαγγελέας, το έργο του οποίου για την ταυτοποίηση των θυμάτων αποτελεί μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Body in the Woods” («H Σορός στο Δάσος»), που καταγράφει τον όλεθρο που έσπειραν οι εισβολείς σε κωμοπόλεις γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο. «Όσον αφοράν στους αγνοούμενος, το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι». Επισήμως οι αγνοούμενοι στην Ουκρανία αγγίζουν τους 21.500, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.