«Φωτιά» παίρνουν οι ραπτομηχανές. Η κρίση έφερε αύξηση στις μεταποιήσεις ρούχων. Ρούχα που μπορεί να είναι αρκετά παλιά και να έχουν αχρηστευθεί, πολλοί τα πηγαίνουν για επιδιόρθωση προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα αγοράς καινούριων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα καμένο μπουφάν που ο κάτοχός του το πήγε για επιδιόρθωση παρά το ότι το κόστος είναι αυξημένο για να φτιαχτεί (50 ευρώ), όπως εξήγησε η μοδίστρα, Ελένη Καρφή από τον Κορυδαλλό στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία».

Η ίδια είπε ότι πρόκειται για ένα ακριβό μπουφάν και ο κάτοχός του θέλει να επιδιορθωθεί και όχι να αγοράσει καινούριο.

Σύμφωνα με την κα Καρφή, «το τραγικό δεν είναι ότι θα έρθει κάποιος για να κάνει μια μικρή επιδιόρθωση κόστους 5-10 ευρώ. Μπορεί να φέρει ένα ρούχο πολύ χαμηλού κόστους, της τάξεως των 30 ευρώ και να πληρώσει για επιδιόρθωση 20 ευρώ. Αλλά ορισμένοι δεν διαθέτουν ούτε αυτά τα 10 ευρώ της διαφοράς για να δώσουν παραπάνω ώστε να αγοράσουν καινούριο».

Η ίδια επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν και κάποιοι συμπολίτες μας με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πηγαίνουν για επιδιόρθωση ρούχα, όμως, μετά δεν τα παίρνουν από την μοδίστρα γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το αντίτιμο.

Η εικόνα με την στοίβα παλιών ρούχων προς μεταποίηση «μιλά» από μόνη της.