Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κόσμο της εστίασης η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στην κατάργηση των τραπεζοκαθισμάτων που είχε παραχωρήσει στα καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το μέτρο αυτό που είχε εφαρμοστεί όταν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα συνεχίστηκε, αλλά ο δήμος πλέον ζήτησε από τα μαγαζιά να παραχωρήσουν τους χώρους αυτούς, ειδικά για το τριήμερο.

Η απόφαση λοιπόν του δήμου έχει να κάνει με τα επιπλέον τραπεζοκαθίσματα που αφορούν κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πεζόδρομους και όχι με όλα τα τραπεζάκια που έχουν τα μαγαζιά για τα οποία άλλωστε πληρώνουν και τέλη.

Τι σημαίνει αυτό; Στην Ρήγα Φεραίου για παράδειγμα δεν θα υπάρχουν τραπεζάκια και καρέκλες πάνω στον πεζόδρομο, αλλά θα υπάρχουν κανονικά στα πεζοδρόμια της οδού. Το αντίστοιχο θα συμβαίνει και σε άλλα καταστήματα του ιστορικού κέντρου.

Ωστόσο,  με το μέτρο αυτό διαφώνησε εξ αρχής ο ΣΚΕΑΝΑ, τονίζοντας οτι αυτή η απόφαση θα βλάψει οικονομικά τα μαγαζιά και ότι η εφαρμογή του δεν διευκολύνει ούτε τα καταστήματα, τον στόχο της αποφυγής του συνωστισμού.

Από την άλλη βέβαια η απόφαση αυτή σχολιάστηκε θετικά από πολίτες και από επαγγελματίες άλλων κλάδων.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι εφόσον τα καταστήματα εφαρμόσουν την απόφαση (κάτι που είναι και το πιθανότερο) ο πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου θα ελευθερωθεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός αφού ο κόσμος θα είναι αρκετός και όλο το ιστορικό κέντρο θα βουλιάξει.

Δεδομένη θεωρείται, επίσης, πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, παρόλο που ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Με τη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος (από την πλατεία Όλγας έως στην Γούναρη) σκοπός είναι να μειωθεί ο συνωστισμός στη Ρήγα Φεραίου, να απλωθεί ο κόσμος στο κέντρο και να διευκολυνθεί η λειτουργία της πόλης που θα γιορτάζει.