Στο θάνατο της 6χρονης από στρεπτόκοκκο που άφησε την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σημείωσε: «Το περιστατικό (της Θεσσαλονίκης) αποτελεί σπάνια επιπλοκή της στρεπτοκοκκική λοίμωξης, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα μικρόβιο πολύ κοινό που όλοι έχουμε έρθει σε επαφή μαζί του».

«Όλοι έχουμε περάσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση» τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος σημείωσε πως το περιστατικό δεν συνδέεται με τον κορονοϊό: «Είναι απλά μία αύξηση της συχνότητας σε άτομα που δεν εκτέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο».

«Είναι ένα μικρόβιο το οποίο στην Ελλάδα δεν επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι από τις λίγες χώρες όπου ο στρεπτόκοκκος επιτηρείται, μιλάνε για αύξηση, με πιθανότερο σενάριο ότι τα παιδιά σε προηγούμενες χρονιές δεν το έχουν περάσει. Δηλαδή είναι περιστατικά που θα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά εμφανίζονταν και τις προηγούμενες χρονιές» είπε.

Διευκρίνισε πως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι μια κοινή λοίμωξη, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, οπότε υπάρχει μια καθυστέρηση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει η λεγόμενη ενεργητική παρακολούθηση οπότε αυτά τα περιστατικά δηλώνονται πιο άμεσα σημείωσε.