Σε θερμό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε «φίλε μου». Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη του τέταρτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλοσώρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα»

Ο διάλογος στις κάμερες

Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης. η οποία πραγματοποιείται μετά το τετ α τετ και το δείπνο που είχαν Μητσοτάκης-Μπλίνκεν το βράδυ της Δευτέρας, θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά και περιφερειακά ζητήματα.«Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νϊκο φίλε μου»

«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζοντας τη χάρα του βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος.

«Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021» είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Όπως σημείωσε «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

Η υποδοχή Δένδια στον Μπλίνκεν

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη στενή σχέση των δύο λαών καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει συνέντευξη τυπου περίπου στις 10:30 το πρωί.

Ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Αργότερα, ο κ. Μπλίνκεν προγραμματίζεται να ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά από τη Λινά Μενδώνη, ενώ αναμένεται να έχει και συνάντηση με στελέχη της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν προ ημερών στην Τουρκία.