Στις 16/2/23 οι δύο φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Σ. Πεννιάς, Γ. Πολίτης και ο Δρ. Σωτήρης Δέμης επισκέφθηκαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα, ο οποίος τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία του σχεδιασμού και κατασκευής μοντέλου της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης) από ζυμαρικά. Στην επίσκεψη παρευρέθηκαν επίσης, οι κ.κ. Π. Δημόπουλος, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Β. Βασιλειάδης Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Α. Δήμας, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Π. Λούκας, Διευθύνων Σύμβουλος Γέφυρας Α.Ε., Α. Σταθόπουλος - Βλάμης, Τεχνικός Διευθυντής Γέφυρας Α.Ε., Γ. Φρέρης, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης Γέφυρας Α.Ε.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτέλεσε η συμμετοχή των παραπάνω φοιτητών στον 1ο Διαγωνισμό Κατασκευής Γέφυρας από Ζυμαρικά Τύπου Spaghetti, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μηχανικής των Υλικών» του Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Αθανάσιου Τριανταφύλλου, όπου και διακρίθηκαν.

Μετά από 270 ώρες κατασκευής, το μοντέλο της γέφυρας διαστάσεων μήκους 2μ. πλάτους 30 εκ. ύψους 40 εκ. και βάρους 25 κιλών, κοσμεί σε ειδική προθήκη την κεντρική είσοδο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκθεμα συνοδεύεται από επεξηγηματικό εγχειρίδιο, καθώς και από ιδιοκατασκευές προκειμένου να εκτιμηθούν συγκεκριμένες μηχανικές ιδιότητες των ζυμαρικών τύπου spaghetti.

Στην προσπάθεια αυτή βοήθησαν με την ευγενή χορηγία τους οι ΜΑΚΒΕΛ, Ανδρικόπουλος Α.Ε.Β.Ε., ΠΕΝΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Εντεταλμένου Διδάσκοντα Δρ. Σωτήρη Δέμη.