Εισήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τη νέα μουσειακή πολιτική. Εισηγήτρια του σχεδίου νόμου είναι η Βουλευτής Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου.

«Παραδοσιακά η αριστερά προσπαθούσε να καπηλευτεί ορισμένα πεδία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Μετά την καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως μετά τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της δικής μας διακυβέρνησης, ο λαός κατάλαβε. Τα επονομαζόμενα κάστρα πέφτουν το ένα μετά το άλλο.» τόνισε η Αχαιή Βουλευτής.

Η κα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε το θέμα της επικαιρότητας με τα πτυχία των δραματικών σχολών. «Το άσχετο με τον πολιτισμό, Προεδρικό Διάταγμα για το προσοντολόγιο του Δημοσίου, βαπτίστηκε ως ολομέτωπη επίθεση στους καλλιτέχνες. Τι σχέση έχει, άραγε, η καλλιτεχνική δημιουργία με τα μόρια και τους διορισμούς;» επισήμανε η Βουλευτής Αχαΐας.

Αναλύοντας την ουσία του προς ψήφιση νομοσχεδίου η κα Αλεξοπούλου ανέφερε: «Εμείς πιστεύουμε στην πολιτιστική δημιουργία μακριά από διαδρόμους Υπουργείων, σκονισμένα πρωτόκολλα και πολύπλοκα γραφειοκρατικά γρανάζια. Γι’ αυτό εντάξαμε στο πρόγραμμά μας την αυτονόμηση, τουλάχιστον των μεγάλων μουσείων, και την απαλλαγή τους από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κρατικής γραφειοκρατίας. Εμείς δεν φτιάχνουμε προγράμματα Θεσσαλονίκης. Ότι λέμε το κάνουμε και σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούμε τη μεταρρύθμιση που είχαμε εντάξει και στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Τα 5 μεγάλα μουσεία της χώρας, τα Αρχαιολογικά και Βυζαντινά Μουσεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αποκτούν την πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη αυτοτέλεια και μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενα και επιχορηγούμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των μουσείων σημαίνει, ότι αυτά θα μπορούν να λειτουργήσουν πιο ευέλικτα, να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν μια νέα, δική τους ταυτότητα, που εκτός από την προστασία των εκθεμάτων, θα περιλαμβάνει και την καλύτερη προβολή τους στο κοινωνικό σύνολο.».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των μουσείων της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν τοποθετήσει ως προτεραιότητά την προώθηση του πολιτισμού και την μετεξέλιξή του ως εφαλτηρίου εξωστρέφειας και ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.