Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία και στην Συρία μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη, με αφετηρία την Ελλάδα.

Αυτό είναι η εκτίμηση που έχουν κάνει ειδικοί αναλυτές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που γίνονται τόσο στην γείτονα χώρα, όσο και στην Συρία, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν μείνει πλέον άστεγοι και να καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός από το θέμα της στέγασης, το ζήτημα της επιβίωσης τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές δεν θα αργήσει η ώρα που θα δούμε στην χώρα μας να έρχεται ένα νέο κύμα μεταναστών κυρίως από την Συρία και δευτερευόντως από την Τουρκία, σαν και αυτό που είχαμε ζήσει με τον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει εκεί.

Αν υπάρξει ένα τέτοιο κύμα, αυτό αναμένεται να αποτελέσει "βούτυρο στο ψωμί" των δουλέμπορων και των κυκλωμάτων διακίνησης που υπάρχουν στα σύνορα της Τουρκίας, έχοντας αναπτύξει σχέσεις και με αντίστοιχα κυκλώματα της χώρας.

Έχει ηρεμήσει η κατάσταση

Πάντως, το λιμάνι της Πάτρας δείχνει να είναι τους τελευταίους μήνες εκτός των πρώτων επιλογών των κυκλωμάτων διακίνησης.

Ο αριθμός των άστεγων οικονομικών μεταναστών που ζουν στα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων είναι πλέον κοντά στα 80 άτομα και δεν υπάρχει πια κάποια κινητικότητα.

Πρόκειται για συγκεκριμένους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν λαθραία προς την Ιταλία, ωστόσο οι έλεγχοι στην πύλη του νέου λιμανιού είναι καθημερινοί και από αυτούς προκύπτουν συλλήψεις.

Η κατάσταση λοιπόν μπροστά από το νέο λιμάνι έχει ηρεμήσει, ενώ τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών φέρεται να έχουν βρει άλλους τρόπους, πιο εύκολους και πιο φθηνούς, με μονοπάτια στα σύνορα, φτάνοντας μέσω αυτών στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.