Η καθηγήτρια Ιατρικής και υποψήφια βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σολωμού, σημειώνει, σχετικά  με τις καλλιτεχνικές σπουδές, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το προεδρικό Διάταγμα:

H απόλυτη απαξίωση του πολιτισμού  είναι σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης, που με το Π.Δ. 85/22 υποβιβάζει τις τριετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου. 

Για πρώτη φορά ο πολιτισμός σε παύση διαρκείας, με κλειστό το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τις  δημόσιες δραματικές σχολές κ.α.

Η παραίτηση-σοκ των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, είναι μια ηχηρή απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που συνεχίζει να κωφεύει, παρά τις διαπιστώσεις της,  ως προς την παθογένεια στη σύνδεση των Ανώτερων Δημόσιων και Ιδιωτικών Καλλιτεχνικών Σχολών με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο προκαλεί απορίες η στάση αυτή, που δεν διορθώνει την ανατροπή του εκπαιδευτικού status χιλιάδων καλλιτεχνών.

Αν αυτή η αδικία δεν αποκατασταθεί το Εθνικό Θέατρο θα κλείσει, κάτι που δεν έγινε ούτε την περίοδο του πολέμου (1941-1944), ούτε και την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974).

Συνεπώς επιβάλλεται άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει λύση, τροποποιώντας το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ώστε να αναγνωρίζεται στους καλλιτέχνες η ανώτερη εκπαίδευση την οποία έχουν λάβει.

Διαφορετικά η καλλιτεχνική αυτή κρίση θα κορυφωθεί με απρόβλεπτες συνέπειες.