Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής λύρας
με τον Νίκο Ξανθούλη

Συνθέσεις αποκλειστικά γραμμένες
για την αρχαιοελληνική επτάχορδη λύρα
από έλληνες και ξένους δημιουργούς

Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima
Στέλλα Τσάνη | βιολί
Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο | βιολί
Ηλίας Σδούκος | βιόλα
Λευκή Κολοβού | βιολοντσέλο

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου | 20:30 | Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η προπώληση άρχισε
Δέκα συνθέτεςαπόέξιδιαφορετικέςχώρεςγράφουνγιατηναρχαιοελληνικήεπτάχορδηλύρα, και τα έργα τους παρουσιάζονται από τονσολίστ αρχαίας λύραςΝίκο Ξανθούλη σε ένα και μοναδικό ρεσιτάλστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνώντην Τρίτη 28Φεβρουαρίου στις 8:00 το βράδυ.
To πρώτο μέρος του προγράμματοςαπoτελείται από σύντομης διάρκειας έργα του JohannSebastianBach, του GarryDWJudd, του ThomasBramel, του VascoPereira, του NikolasJames, του VincentKennedy, του DavidMartynuik και της Véronique Bracco. Στη δεύτερη ενότητα, θα ακουστούν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος οι συνθέσεις Φαντασία σε υποδόχμιο ρυθμότου Δημητρίου Δελφινόπουλου, ArgoErgoSum(Δημιουργώ, άρα υπάρχω) του Θανάση Δρίτσα και Κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα του Νίκου Ξανθούλη σε διασκευή για λύρα και κουαρτέτο εγχόρδων του ίδιου. Συμπράττει το Κουαρτέτο ΕγχόρδωνL’Anima, το οποίο απαρτίζεται από τις βιολονίστες Στέλλα ΤσάνηκαιΜπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο, τον βιολίσταΗλία Σδούκοκαι την τσελίσταΛευκή Κολοβού.
Λίγα λόγια για το ρεσιτάλ από τον Νίκο Ξανθούλη
«Μετηνκατάρρευσητουαρχαίουελληνικούκόσμου, τον 5oαιώναμ.Χ., το“εθνικό”όργανοτωναρχαίωνEλλήνων, μετησυνοδείατουοποίουτραγούδησεοΟρφέας, έπαψεναυπάρχει. Ταυτίστηκεμετηνειδωλολατρικήμουσικήκαιόφειλε, όπωςκιεκείνη, ναεξαφανιστείαπόπροσώπουγης. Παρόλααυτάηλύρα, κατάπερίεργοτρόπο, συνέχισενασυμβολίζειτηνουσίατης ευρωπαϊκήςμουσικήςείτεμέσααπότηζωγραφική–προπαντόςστηνΑναγέννηση–είτεσεένασυλλογικόασυνείδητο. Έναόργανο, όμως, δενυπάρχειανδενέχειρεπερτόριο. Καιταέργαπρέπειναγραφτούναπόκαλούςσυνθέτες.
ΩςμέλοςτηςομάδαςThreeEssentialElementsζήτησατησυνδρομήτωνμελώντης. Ζήτησα, όμως, απόακόμηδύοέλληνεςδημιουργούςναγράψουνέργαμεσυνοδείακουαρτέτουεγχόρδων. Μεενθουσιασμόανταποκρίθηκανόλοιτους, καισαςπαρουσιάζουμε, σεπαγκόσμιαπρώτη, συνθέσειςγραμμένεςαποκλειστικά
γιατηναρχαιοελληνικήεπτάχορδηλύρα.»

Τιμές εισιτηρίων
8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ●18 €
Εκτιμώμενη διάρκεια
2 ώρα και 5 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια
210 72 82 333●megaron.gr