Όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι η απόφαση για την καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπάρχει ένα ζήτημα με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων το οποίο έχει αναδειχθεί από νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και είναι κάτι το οποίο το αξιολογούμε, επεσήμανε στο Action24.

«Εγώ δεν ήρθα να σας πω ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια αλλά το πόση θα υπάρξει και σε ποιους, θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια να ανακοινωθεί» σημείωσε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί στο παρελθόν για τους συνταξιούχους. Το κόστος για την αύξηση του 7, 75% που πήραν οι συνταξιούχοι ήταν τελικά 950 εκατ. ευρώ. «Δώσαμε πέρυσι δύο φορές έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους, 400 εκατ. ευρώ. Έχουμε δώσει 1,2 δισ. ευρώ αναδρομικά για κύριες συντάξεις και έχουμε καταργήσει και την εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, άλλα 250 εκατ. ευρώ. Αυτά όλα είναι 2,5 εκατ. ευρώ βοήθεια στους συνταξιούχους » είπε.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα δοθεί τελικά επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους. «Υπάρχει μια υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία δεν βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο» απάντησε και πρόσθεσε πως «χθες ήμουν στους αστυνομικούς, στη γενική Συνέλευση που έκανε η Ομοσπονδία τους. Οι αστυνομικοί είδαν στο πορτοφόλι τους τη βοήθεια Δεκεμβρίου όπως και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τον Ιανουάριο. Ο πολίτης βλέπει στο πορτοφόλι του εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει βοήθεια».
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:
Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους: Όλες οι νεότερες πληροφορίες

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τα μέτρα στήριξης για τους πολίτες μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα στους συνταξιούχους που έμειναν εκτός αυξήσεων. Σημειώνεται δε, πως αφού κάνει πρώτα τις σχετικές ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα στήριξης, ύστερα αυτά θα αποτυπωθούν σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.
Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Οι τυχεροί και οι χαμένοι

Έως τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί για το εάν θα διευρυνθεί η λίστα των δικαιούχων συνταξιούχων του επιδόματος της προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα αυτό αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 250 ευρώ και 300 ευρώ και θα αφορά σε τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση ή οποιαδήποτε άλλη επιπλέον παροχή τους τελευταίους μήνες.

Οι τυχεροί

Μάλιστα στη λίστα της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ με τους υποψήφιους “τυχερούς ” εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα έως 800 ευρώ και έλαβαν αύξηση σημαντικά μικρότερη από το 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς που έχουν. Ενώ έως τις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να ληφθεί η οριστική κυβερνητική απόφαση για τους συνταξιούχους που πήραν τα Χριστούγεννα την «επιταγή ακρίβειας» σε συνδυασμό με το εάν θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά «Δώρο Πάσχα» ή όχι.

Οι χαμένοι

Μικρότερες πιθανότητες να ενταχθούν στο μέτρο έχουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη από 1.000 έως και 1.500 ευρώ και πήραν στο τέλος Δεκεμβρίου (και για ολόκληρο το 2023) επιπλέον ποσά της τάξεως των 10 ευρώ με 15 ευρώ λόγω της κατάργησης της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι αυξήσεις

Δεν έλαβαν για το 2023 καμία αύξηση στις συντάξεις τους συνολικά 910.000 ασφαλισμένοι λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις τους. Από αυτούς, οι 140.000 δεν πήραν τα Χριστούγεννα επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ γιατί είχαν συντάξεις και εισοδήματα άνω των 800 ευρώ αλλά δεν έλαβαν και αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.