Μετά τη μεγάλη επιτυχία των πρώτων διοργανώσεων, η Καρναβαλούπολη ταξιδεύει την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11πμ στο Ρίο όπου θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου (Ζωγράφου και Κοραλίας Αντωνοπούλου), στο πλαίσιο των αποκεντρωμένων δράσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2023.

Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και να συμμετέχουν ενεργά σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει για αυτούς η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η δράση με πολύ χορό και τραγούδι «Καλωσόρισμα κόσμου στην Καρναβαλούπολη» και η θεατροπαιδαγωγική δράση «Ένας πιερότος με fun-έλα», και οι δυο από το Καλλιτεχνικό Κέντρο «Έκφρασις», καθώς και από τους X-Saltibagos το διαδραστικό παιχνίδι με τεχνικές κουκλοθεάτρου και τσίρκου «Το χαμένο μαγικό πετράδι», βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι.

Για να μη μείνει κανένα παιδί χωρίς κατασκευή «fun-έλα» και να μπορούν να συμμετάσχουν στη θεατροπαιδαγωγική δράση «Ένας πιερότος με fun-έλα», τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί τους από μία φανέλα λευκού χρώματος.

«Ένας πιερότος με fun-έλα» από το Καλλιτεχνικό Κέντρο «Έκφρασις»

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με διάδραση απευθύνεται για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Η θεματική του στηρίζεται σε μαρτυρίες για την καταγωγή της χαρακτηριστικής φιγούρας του πιερότου, που είναι ελληνική, και την μετεξέλιξή του σε θεατρική περσόνα μιμικής τέχνης στο ευρωπαϊκό θέατρο. Το καρναβαλικό ιδεώδες των μεταμφιέσεων έχει επηρεαστεί από τις δυτικότροπες φιγούρες της κομέντια ντελ άρτε, καθώς ο πιερότος είναι από τις βασικούς χαρακτήρες που πρωταγωνιστεί στα αυτοσχεδιαστικά θεατρικά δρώμενα της εποχής του 16ου αιώνα . Τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα το κωνικό καπέλο η κολαρίνα και το πουκάμισο ή μπλούζα με κουμπιά αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργική μετεξέλιξη της μορφής του

πιερότου από τους καρναβαλιστές του πατρινού καρναβαλιού.

Σκοπός του προγράμματος είναι να πληροφορήσει τις νέες γενιές για την γένεση και εξέλιξη της ιστορικής φιγούρας του πιερότου με τρόπο παιγνιώδη , χρησιμοποιώντας τον λόγο την κίνηση και τη μουσική.

«Το χαμένο μαγικό πετράδι» από τους X-Saltibagos

Το πνεύμα του ποταμού παίρνει μακριά το μαγικό πετράδι που χαρίζει αγαθά και ευημερία στο χωριό “Πετρούνα” του άρχοντα Ακρόν. Γιατί άραγε το έκανε αυτό; Τι λάθη έκανε ο άρχοντας και θύμωσε το πνεύμα; Πως θα έρθει πίσω το πετράδι στο χωριό;

Τα παιδιά με την βοήθεια των νάνων (ξυλοπόδαρων) θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου και να βρουν το πετράδι. Μέσα από το ταξίδι τους θα εξερευνήσουν την αξία της συνεργασίας και θα μάθουν πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τα αγαθά.  

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού πραγματοποιείται κατασκευή μικρής κούκλας από το κάθε παιδί την οποία μετά το τέλος της παράστασης την παίρνει μαζί του.

Η Καρναβαλούπολη στο Ρίο θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στη χώρα του παραμυθιού, του κεφιού, του γέλιου, του παιχνιδιού και του αυθορμητισμού και εγγυώνται σε παιδιά και μεγάλους άφθονη διασκέδαση, ανεμελιά και δημιουργία.