Ο παραδοσιακός οικισμός στην Κάτω Χαλανδρίτσα, με τα πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα μονοπάτια της, είναι ένα μέρος που αναδεικνύει την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου. Ωστόσο, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η ανάπλαση της Άνω Χαλανδρίτσας, στο ίδιο ύφος και την ίδια αρχιτεκτονική. Σε ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας, διαβάζουμε τα εξής:

«Είναι αλήθεια ότι όσοι βρεθούν στην Χαλανδρίτσα  και περπάτησουν στα λιθόστρωτα μονοπάτια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, με φόντο το βουνό του Ερυμάνθου και τον κάμπο της θαυμάζουν και ενθουσιάζονται με το μέρος.

Ο παραδοσιακός οικισμός, έχει δώσει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και μία προσωπικότητα στην Χαλανδρίτσα που μπορεί να αναδείξει ένα διαφορετικό τουριστικό προφίλ για την Αχαΐα.

Ένα προφίλ ταυτισμένο με την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου και της ορεινής Ελλάδος,τόσο τους θερινούς μήνες, όσο (κυρίως) τους χειμερινούς, δίνοντας την δυνατότητα στην Χαλανδρίτσα να μετατραπεί σε ένα χειμερινό προορισμό.

Καταλαβαίνει κανείς ότι αν ολοκληρωθεί το έργο του παραδοσιακού οικισμού τότε η Χαλανδρίτσα θα μετατραπεί σε ένα γραφικό παραδοσιακό μέρος, από τα λίγα που θα υπάρχουν στην Δυτική Ελλάδα, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει το κάτι διαφορετικό που αναζητά». Μένει να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί το έργο του παραδοσιακού οικισμού.