Προέχει η στέγαση, πριν από την κοινωνική ένταξη των ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου, στην Πάτρα.

Αυτή είναι η θέση των κατοίκων του Ανατολικού διαμερίσματος και των μελών της συντονιστικής επιτροπής, βάση της επιστολής που έστειλαν στον Γενικό Γραμματέα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ζητώντας από την πολιτεία να πάρει μέτρα για την μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών σε σπίτια.

Τα σπίτια αυτά θα μπορούσαν, όπως εξηγούν, να είναι προκατασκευασμένα, σε ελεύθερους χώρους που θα παραχωρούνταν από την πολιτεία ή από τον δήμο και θα φτιάχνονταν μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για την κοινωνική ένταξη αυτής της ομάδας.

Ωστόσο, στην περίπτωση των οικογενειών που διαμένουν στις παράγκες του καταυλισμού του Ριγανόκαμπου, δεν μπορεί να μιλάμε για ένταξη τους όταν η πολιτεία δεν έχει βρει μια λύση για τη στέγαση τους. Βρίσκονται έτσι στο μηδέν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής ο χώρος της στέγασης τους δεν θα μπορούσε να είναι ο πρώην σκουπιδότοπος αφού κάτι τέτοιο θα απαγόρευε τη διαμόρφωση του Ανατολικού Πάρκου.

Εξάλλου, υπάρχει και το προεδρικό Διάταγμα του 2011 που αναφέρει ότι ο χώρος αυτός μπορεί να δοθεί μόνο για αθλητισμό, ψυχαγωγία και πολιτιστική χρήση. Οπότε για να βρεθεί μια λύση στο θέμα του καταυλισμού του Ριγανόκαμπου, σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει

Εκκένωση του χώρου από τις παράγκες στις οποίες διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες πάνω από 140 άτομα και στη συνέχεια η μετεγκατάσταση τους σε σπίτια, με τα λυόμενα και τα προκατασκευασμένα, σε έναν «ελεύθερο» χώρο να είναι μια ενδεικτική λύση.

Διαφορετικά, η παραβατικότητα θα συνεχιστεί, με τον καταυλισμό να επεκτείνεται και την κατάσταση να έχει γίνει ήδη ανεξέλεγκτη αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος γύρω από την ταυτότητα αρκετών ατόμων που έρχονται για λίγο στις παράγκες και φεύγουν.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα της μίσθωσης τους σε σπίτια δεν έτρεξε αφού παρά το υψηλό μίσθωμα που δινόταν στους ιδιοκτήτες δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.