Νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαρτίου στους δικαιούχους λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται πως κανονικά η καταβολή συντάξεων μηνός Μαρτίου έπρεπε να αρχίσει τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου ωστόσο λόγω αργίας αναμένεται να καταβληθούν από τις 22 Φεβρουαρίου. Αναλυτικά:

Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ .
Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου θα δοθούν οι συντάξεις των ταμείων του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9.
Και την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου θα λάβουν τις συντάξεις τους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8,.

Πώς θα δουν τα αναδρομικά Ιανουαρίου

Για το θέμα των συντάξεων μηνός Μαρτίου αλλά και για το θέμα των αναδρομικών μίλησε σήμερα η δικηγόρος, Ματίνα Τριανταφύλλη στο Mega. «Οι συντάξεις μηνός Μαρτίου θα έχουν τα αναδρομικά της αύξησης του Ιανουαρίου τις οποίες έπρεπε οι πολίτες να τις πάρουν τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο τελικά θα τις πάρουν τέλος Φεβρουαρίου. Άρα τέλος Φεβρουαρίου θα δουν διπλή αύξηση όσοι πήραν ήδη τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου » τόνισε.

Ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξης: Πότε θα εκδοθούν

Επίσης μίλησε και για τα ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξης . «Σε μια με 2ημέρες μέχρι 5 ημέρες το πολύ θα βγουν τα ενημερωτικά της σύνταξης στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ(efka.gov.gr). Εκεί θα μπορεί να μπει ο καθένας και να δει τελικά ποια είναι η αύξηση του στο 7,75%. Το ποσοστό αυτό του 7,75% είναι μεικτό. Άρα κάνοντας τον πολλαπλασιασμό της σύνταξης με το 7,75% σε αυτούς που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα πρέπει να ξέρουν ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί ο φόρος και η περίθαλψη το 6% και μετά να μείνει το καθαρό ποσό της αύξησης ».

Και ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα αναδρομικών. Εάν κάποιος συνταξιούχος έχει αύξηση 77 ευρώ μεικτά, τότε στην την τσέπη του θα λάβει 50 ευρώ καθαρά. « Άρα το μήνα αυτό θα δει ο πολίτης την σύνταξη του αυξημένη με 50 ευρώ συν τα 50 ευρώ που του χρωστούν από τη σύνταξη του Γενάρη που πληρώθηκε τέλη Δεκεμβρίου που ακόμη οι αυξήσεις δεν είχαν υπολογιστεί. Αυτό είναι που περιμένουμε. Σίγουρα όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της αύξησης ,τόσο μικρότερο θα είναι το καθαρό» σημείωσε.

« Το καθοριστικό ποσό της αύξησης θα είναι αυτό που θα δουν οι πολίτες στο εκκαθαριστικό σημείωμα της σύνταξης τους σε λίγες ημέρες efka.gov.gr. Απλά το μήνα Φεβρουάριο οι πολίτες θα δουν λίγο παραπάνω αυξημένη τη σύνταξη τους λόγω των αναδρομικών που τους οφείλουν απόν τον Γενάρη » συμπλήρωσε.