Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την Διεθνή Ένωση κατά του καρκίνου ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσεων, με στόχο να εστιάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας πάνω στην σπουδαιότητα της Πρόληψης. Αποτελεί μία ευκαιρία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την μάστιγα αυτή της ανθρωπότητας, αφού η έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να αποτρέψει θανάτους, οι οποίοι εκτιμώνται περί τα δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως το χρόνο.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην χώρα μας . Εκτιμάται ότι τo 30% των καρκίνων ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με την πρόληψη. Περίπου έχουμε 68.000 νέα κρούσματα και 33.000 θανάτους ετησίως. Ο Π.Ο.Υ. εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια, 1 στα 5 άτομα θα αναπτύξουν καρκίνο κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ 1 στους 8 άνδρες και 1 στις 11 γυναίκες θα χάσουν την ζωή τους. Όμως, περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν στην πενταετία μετά την αρχική διάγνωση της νόσου χάρις στις σύγχρονες θεραπείες, στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και στην παροχή περιποίησης και ποιότητας μετά την θεραπεία.

Το Παράρτημα της Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δίνοντας και φέτος το δικό μήνυμα της Πρόληψης και της συνεχούς επαγρύπνησης και ενημέρωσης πάνω στο πρόβλημα, προς το ευρύ κοινό της πόλης και της περιοχής γενικότερα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να φωταγωγηθούν τα δύο Δημόσια Νοσοκομεία της περιοχής και συγκεκριμένα το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου ‘’Παναγία η Βοήθεια’’ και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ‘’ Άγιος Ανδρέας’’ , με τα
χρώματα της Αντικαρκινικής -μπλε και πορτοκαλί – το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 για τέσσερες ώρες, από 18.00 έως 22.00 . Η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα και υποδηλώνει τον προσωπικό αγώνα που ο καθένας πρέπει να δίνει φροντίζοντας την υγεία του, καθώς επίσης την ανάγκη κοινωνικής συλλογικότητας στην αντιμετώπιση του καρκίνου .

Η ανταπόκριση στο αίτημά του από τον κ. Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. και των κ.κ. Διοικητών των δύο νοσοκομείων υπήρξε θετική και άμεση και για τον λόγο αυτόν η διοίκηση του Παραρτήματος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τους κ.κ. Διοικητές.

Συνοπτικά ̈ ̈ Η πρωτογενής πρόληψη δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τακτική σωματική άσκηση, την αποφυγή παχυσαρκίας και το έντονο στρες, την υγιεινή διατροφή την αποφυγή καπνίσματος- αλκοόλ και έκθεση στον ήλιο, την αποφυγή έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους -φυτοφάρμακα- χημικά απόβλητα, συστήνει προφύλαξη από συγκεκριμένους λοιμωξιογόνους παράγοντες αφού ορισμένοι καρκίνοι οφείλονται σε ιούς που προσβάλλουν άτομα όπως η ηπατίτιδα B και C, ο ιός
HPV κύριο αίτιο καρκίνου τραχήλου της μήτρας, κ.α.

Η δευτερογενής πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση σε συχνότερες μορφές καρκίνου όπως μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, προστάτου, πνεύμονα, στομάχου και οι πολίτες ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών τους πρέπει να υποβάλλονται στις ανάλογες διαγνωστικές εξετάσεις στον χρόνο που πρέπει , όπως μαστογραφία και τεστ PAP οι γυναίκες, αξονική θώρακος, κολονοσκόπηση και οι άνδρες εξέταση προστατικού αντιγόνου στο αίμα - Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται όλες οι προληπτικές- διαγνωστικές εξετάσεις δωρεάν και η πολιτεία να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην Πρόληψη. Εάν ένας καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα, η θεραπευτική του αντιμετώπιση θα είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής. Μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου,συνεπώς, μπορεί να αποφευχθεί αν επιλέγουμε υγιεινές συνήθειες διαβίωσης, αν κάνουμε τα ετήσια τεστ μας, αν ενημερωνόμαστε υπεύθυνα πάνω στο θέμα. Μεγάλο ποσοστό των θανάτων μπορεί να αποφευχθεί μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Η Αντικαρκινική Εταιρεία τονίζει ότι οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής φροντίδας, αφού με την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, προλαμβάνεται η εξάπλωση της νόσου και εξασφαλίζεται η επιβίωση αλλά και η ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας των ασθενών. Εξ ίσου σημαντικό είναι η ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς να
γίνεται με διακριτικότητα και προσοχή, σε αξιοπρεπές περιβάλλον με όλους τους κανόνες ασφάλειας και φροντίδας. Σεβασμός στον ογκολογικό ασθενή -σεβασμός στον άνθρωπο -καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο και το οικείο του περιβάλλον, γιατί μία πολυπαραγοντική - πολυμορφική - πολύχρονη νόσος σαν τον καρκίνο, επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα αλλά και το οικείο περιβάλλον του, ανατρέπει ισορροπίες στην οικογένεια και ταλανίζει όλους του εμπλεκόμενους στο πρόβλημα γενικότερα.

Η διαπίστωση είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιατρικό, είναι και κοινωνικό. Η φετινή καμπάνια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου επιβεβαιώνει τη δέσμευση προς τον ασθενή, τον επιζώντα και τους συμπαραστάτες του και αποτελεί ένα χάρτη οδηγιών και συνεργιών ώστε να υπερκεραστούν τα εμπόδια και να αντιμετωπίζονται όλοι οι πάσχοντες το ίδιο. Ένας συνεχής αγώνας γίνεται, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα των καρκινοπαθών σε όλα τα στάδια της ασθένειας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου είναι η δημιουργία μιας διευρυμένης κοινότητας όλων των φορέων που προσφέρουν φροντίδα στους καρκινοπαθείς (φορείς
της κοινωνίας των πολιτών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υγειονομικές δομές, κρατικοί και πολιτειακοί θεσμοί κ.α.), η συνεργασία μεταξύ τους και η συνεχής παρακολούθηση του θέματος, ώστε κάθε φορά να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται οι απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να εξυπηρετούνται σωστά οι πάσχοντες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ..
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ
ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ ..ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΩΠαγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 04/02/2023 – Close the Care Gap - Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία