Τι κρύβεται πίσω από κάθε πετυχημένο άνθρωπο; Το ζευγάρι του έργου, ο Ντάνιελ και η Βικτόρια, είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες. Εκείνος δικηγόρος σε μεγάλη εταιρεία και εκείνη δημοσιογράφος – παρουσιάστρια ειδήσεων σε κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι. Παρ’όλα αυτά η ζωή τους είναι βυθισμένη σε τέλμα και αδιέξοδα. Εκείνος θεωρεί την επαγγελματική άνοδο του και την καριέρα του σημαντικότερα από τον ερχομό στη ζωή ενός παιδιού. Εκείνη έχει μάθει να ζει κτίζοντας ολόγυρα της τείχη ψέματος, άμεσα εξαρτώμενη από το επάγγελμα που ασκεί. Το εύθραυστο σκαλοπάτι, πάνω στο οποίο πατάνε, δηλαδή τη σύλληψη - με αμφιλεγόμενα τεχνάσματα - ενός αρσενικού παιδιού, σπάει απότομα.
Ξαφνικά και ενώ είναι συγκεντρωμένοι στην πραγματοποίηση του «μεγαλεπήβολου» σχεδίου τους, παραλαμβάνουν ένα πακέτο από το FBI κι η ατμόσφαιρα αλλάζει άρδην.
Αυτό το πακέτο, που το περιεχόμενο του έχει ιστορία που πάει πάνω από 10 χρόνια πριν, ανατρέπει τη ζωή τους οριστικά κι αμετάκλητα. Το περιεχόμενο του πακέτου μετατρέπεται σε μεγεθυντικό φακό, που προβάλλει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον βίο και την πολιτεία των δυο χαρακτήρων του έργου. Το παρελθόν εισβάλλει βίαια στο παρόν και κάνει σμπαράλια τη σχέση του ζευγαριού. Όλα αυτά τα σοβαρά, που συμβαίνουν στο έργο, δίνονται μέσα από μια ιλαροτραγική θεατρική αφήγηση, που προκαλεί μεν το γέλιο του θεατή αλλά ταυτόχρονα τον αφήνει με μια πικρή γεύση, απογοήτευση και με πλήθος υπαρξιακά ερωτήματα. Η ζωή πλέον δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη θέληση των ίδιων των ατόμων. Την καθορίζουν διάφορες εισβολές και εκρηκτικοί εξωγενείς παράγοντες, που την κονιορτοποιούν.
Ο διάλογός του Βενεζουελανού θεατρικού συγγραφέα Γκουστάβο Οτ σε αυτήν τη μαύρη κωμωδία είναι γρήγορος, σαρκαστικός, αιχμηρός κι ευφυής. Η μετάφραση του κειμένου από τον Σταμάτη Πολενάκη είναι ακριβής, κατανοητή και στρωτή.
Πολύ ουσιαστική και εύστοχη η σκηνοθεσία της Γεωργίας Ηλιοπούλου, που καθοδηγεί τους ηθοποιούς σε λιτές και ταυτόχρονα πολύ δυνατές ερμηνείες. Η σκηνοθέτης ενορχήστρωσε δεξιοτεχνικά την κάτω από την επιφάνεια συσσωρευμένη δραματουργική δράση, αναδεικνύοντας, έτσι, όλο τον πλούτο και τη δύναμη του κειμένου. Διάβασε σωστά τις σιωπές, τις παύσεις, την ηχώ των λέξεων και δούλεψε επιμελέστατα την εκφορά του λόγου, αποκαλύπτοντας, με λεπτές κινήσεις, τη σημασία αυτών που δεν λέγονται.
Οι δύο ερμηνευτές (Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Νικόλας Τσίχλας) λειτουργούν ισότιμα κι αναπόσπαστα σε μια άψογη συνεργασία, που θα θυμόμαστε για καιρό. Παίζουν με το καθετί που διαθέτουν (την έκφραση, την χειρονομία, τα μάτια), δημιουργούν από κοινού ένα πλαίσιο εύθραυστης ισορροπίας, διαγράφουν αδιάκοπα έναν κύκλο συναισθηματικών μεταπτώσεων κι εκφράζουν άψογα το υποκείμενο που υποβόσκει ακόμη και στις πιο ανώδυνες κουβέντες τους. Η άψογη σκηνική χημεία τους μετατρέπει σε συμπαθείς δύο ελαττωματικούς ανθρώπινους χαρακτήρες.
Εν τέλει, πρόκειται για μια ανατρεπτική, ευφυέστατη παράσταση, που προσφέρει τροφή για σκέψη αλλά συγχρόνως και πνευματώδες γέλιο, σχετικά με το θέμα των προκαταλήψεων και των στερεότυπων της δυτικής κοινωνίας.

Συντελεστές

Μετάφραση: Σταμάτης Πολενάκης
Σκηνοθεσία: Γεωργία Ηλιοπούλου
Μουσική: Γιώργος Δίπλας
Φωτισμοί: Ιωάννης Αναστασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βιργινία Κοσμάτου
Παίζουν: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Νικόλας Τσίχλας
Φιλική Συμμετοχή: Ελευθερία Στεργιοπούλου
Ηχογραφήσεις: NoiseBox Studio
Φωτογραφίες: Άρης Ζησιμάτος
Παραγωγή: θέατρο act 2023
* Η παραγωγή ευχαριστεί τον Δημήτρη Ράπτη για την πολύτιμη βοήθειά του στη σκηνογραφία και τους Βασίλη Σαφαρίγγα και Δημητρη Ζέρβα για τα γκράφιτι.

Πληροφορίες παράστασης
* Ακατάλληλο για κάτω των 15 ετών
Διάρκεια: 90 λεπτά
Εισιτήρια: 12€ (κανονικό) 10€ (μειωμένο)
Προπώληση: viva.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610272037 – 6936122263
Η παράσταση παίχτηκε από 4 έως 26/1 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.30 και την Κυριακή 8/1 στις 20.00
Θέατρο Act, Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα