Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιλακίδη. Από το μεσημέρι της Τρίτης (31/01), τις έρευνες συνδράμει ομάδα βατραχανθρώπων με την βοήθεια ρομποτικού οχήματος, ενώ τρία ελικόπτερα και πλωτά μέσα δεν σταματούν τους ελέγχους για την εύρεση στοιχείων.

Την ίδια ώρα έχουν συλλεχθεί αρκετά κομμάτια της ατράκτου του μαχητικού, πολλά μεγάλα τμήματα έχουν βυθιστεί με το βάθος στο σημείο εκείνο να φτάνει ακόμα και τα 1.000 μέτρα. Αναλυτές με γνώση επί του θέματος δεν αποκλείουν ο 31χρονος να είναι δεμένος στο κάθισμα του και να μην πρόλαβε να κάνει την παραμικρή αντίδραση, ωστόσο δεν μπορεί τίποτα να επιβεβαιωθεί αν δεν εντοπιστεί το συγκεκριμένο μέρος από το μαχητικό ή κάποιο στοιχείο που να δείχνει πως ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός πιλοτηρίου.

Πλήθος σεναρίων για την πτώση του Phantom

Μηχανική βλάβη; Λάθος χειρισμός; Βέρτιγκο; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα αναρίθμητα σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στην απώλεια του ελέγχου και στην πτώση του αεροσκάφους. Το μαχητικό διενεργούσε πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αν λοιπόν το μαχητικό υπέστη μηχανική βλάβη θα έπρεπε οι χειριστές να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ασφαλείας με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Ακόμα ένα σενάριο είναι η απώλεια του ελέγχου των δύο κινητήρων του μαχητικού. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι δύο πιλότοι να μην πρόλαβαν να ειδοποιήσουν το μαχητικό που ήταν ζευγάρι.

Πράγματι, δεν έχει καταγραφεί καμία επικοινωνία, ούτε υπάρχει κάποιο μήνυμα από τον Σμηναγό ή τον Υποσμηναγό. Παρόλα αυτά σε όλα θα κληθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια να βγάλουν το μαχητικό από το βυθό.