Παράταση δύο εβδομάδων αποφάσισε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό του κορωνοϊού και τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Πιο αναλυτικά, οι ταξιδιώτες ανεξαρτήτως εθνικότητας που έρχονται από την Κίνα μέσω απευθείας πτήσων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών άνω των 5 ετών, κατά την περίοδο από 31.01.2023 έως 14.02.2023, θα πρέπει να επιδεικνύουν πριν από την επιβίβαση αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR), το οποίο έχει διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν από την επιβίβαση ή αρνητικό αποτέλεσμα Rapid τεστ που πραγματοποιήθηκε έως και 24 ώρες πριν την επιβίβαση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΥΠΑ, τα τεστ για τον κορωνοϊό 19 (PRC ή Rapid) πρέπει να προέρχονται από εργαστήρια αναφοράς, δημόσια ή ιδιωτικά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. Το αποτέλεσμα της του τεστ πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα και πρέπει να περιλαμβάνει το πλήρες όνομα του επιβάτη όπως είναι εγγεγραμμένο στο διαβατήριο.
Με μάσκα υψηλής προστασίας για τον κορωνοϊό οι ταξιδιώτες από την Κίνα

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα θα πρέπει να φορούν αναπνευστική μάσκα υψηλής προστασίας (FFP2 ή N95 ή KN95) στα αεροδρόμια και μέσα στο αεροπλάνο.

Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης έχουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Τα ανωτέρω αναγκαία έγγραφα εισόδου (αρνητικά αποτελέσματα τεστ) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον τους ζητηθούν, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας.

Υπενθυμίζεται πως όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα δεν απαιτείται να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από COVID-19 ή αποτέλεσμα αρνητικού τεστ από λοίμωξη SARS-CoV-2 (PCR ή Rapid Antigen test).