Η αϋπνία είναι μια ιδιαιτέρως ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να μας επηρεάσει ποικιλοτρόπως, μειώνοντας την ενέργεια, τη συγκέντρωση, τη διάθεσή μας.

Το γεγονός πως, σύμφωνα με μελέτες, «προτιμά» τις γυναίκες πιθανόν έχει να κάνει με διαφορές που βασίζονται στο φύλο, όπως η παραγωγή ορμονών και ο κιρκάδιος ρυθμός- το ρολόι του οργανισμού μας, όπως αναφέρει το vita.

Πιθανοί λόγοι που οι γυναίκες έχουν πιο συχνά αϋπνίες απ’ τους άνδρες
Εγκυμοσύνη

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη συνδέονται με δυσκολίες οι οποίες πολλές φορές στερούν τον ύπνο πολλών γυναικών.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον τοκετό λόγω των ορμονικών αλλαγών και των σωματικών και συναισθηματικών προσαρμογών.
Εμμηνόρροια

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζεται από τις αλλαγές στην παραγωγή ορμονών.

Η αύξηση και η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές στις γυναίκες κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο τους, επηρεάζοντας τη κάθε μία διαφορετικά.

Η αϋπνία ωστόσο είναι ένα κοινό σύμπτωμα κάθε φορά που μια γυναίκα περνά το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
Προβλήματα ουροποιητικού

Η συχνοουρία τη νύχτα προκαλεί προφανώς διαταραχή του ύπνου.

Οι νεότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακράτεια ή συχνοουρία σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες και ως εκ τούτου μπορεί να υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες.
Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών, συνήθως, περνούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης, όπου και εδώ, λόγω των μεγάλων ορμονικών, σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών, μια γυναίκα μπορεί να βιώσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αϋπνίες.

Τα επίπεδα και των δύο γυναικείων ορμονών που προαναφέραμε, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, πέφτουν.

Η προγεστερόνη είναι γνωστή ως η ορμόνη που προάγει τον ύπνο, ενώ η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να κάνει μια γυναίκα πιο ευαίσθητη σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο, όπως το φως.

Επιπλέον, οι εξάψεις που μπορεί μια γυναίκα να έχει και η αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματός της, αποτελούν αιτίες πρόκλησης αϋπνίας.