Οι αναρτήσεις του Βασίλη Καραβασίλη, στην σελίδα «Patras Photos Old Special», «ξυπνούν» πάντα το άρωμα της νοσταλγίας, βγαλμένο από μια άλλη εποχή που οι νεότεροι την φαντάζονται και οι παλιότεροι τη θυμούνται ακόμα.

Είμαστε στο 1930, στην Πάτρα, στο Καφεκοπτείον «Αβέρωφ» στην οδό Γούναρη. Ο Βασίλης Καραβασίλης γράφει: «Η ιστορία της εταιρείας  ξεκινά  χρόνια πίσω και συγκεκριμένα το 1926.

Ο ιδρυτής της, Ιάκωβος Τσαουσιάν, πρόσφυγας της Μικράς Ασίας ήρθε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με το εμπόριο του καφέ. Ξεκίνησε έτσι ένα από τα πρώτα καφεκοπτεία στην Ελλάδα φέρνοντας την τεχνογνωσία που είχε αποκτήσει δουλεύοντας σε καφεκοπτείο στην περιοχή Αϊδίν της Μικράς Ασίας.

Αυτή η νέα γεύση (του καφέ) άρχισε να κερδίζει τον κόσμο, όπως επίσης και τα ξεχωριστά αρώματα των μικρασιάτικων μπαχαρικών. Ο ίδιος ο Ιάκωβος Τσαουσιάν ξεκινούσε κάθε πρωί με το ποδήλατο την διανομή στα παραδοσιακά καφενεία της περιοχής, κάτι που τον έκανε ιδιαιτέρως γνωστό εκείνη την εποχή.

Αρκετά χρόνια αργότερα το καφεκοπτείο είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Πάτρα αλλά και στις γύρω περιοχές. Αυτό όμως που έκανε πιο γνωστό το κατάστημα ήταν η βοήθεια που προσέφερε στα χρόνια της κατοχής, κόβοντας στάρι στις μηχανές του καφέ αλλά και ρύζι για ριζάλευρο που αποτελούσε την τροφή των παιδιών εκείνης της εποχής, όπως επίσης ρεβίθι και κριθάρι που ήταν υποκατάστατα του καφέ...

Το όνομα της επιχείρησης προήλθε ως φόρος τιμής που απέδωσε η οικογένεια όταν διεσώθησαν από την καταστροφής της Μικράς Ασίας με το θωρηκτό «Αβέρωφ».