ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Αλέξανδρος Φιλιππάκης

Οι τροχιές του δίσκου

Την χειρότερη άποψη για την ζωή την απέκτησε όταν τον έπεισαν πως η δική του μοίρα δεν ήταν δα και η χειρότερη 

Λίγα λόγια για τη συλλογή διηγημάτων

Πρόκειται για σύντομες ιστορίες της καθημερινότητας, γραμμένες σε απλή γλώσσα με ανατρεπτικό τρόπο. Με την σαφήνεια και την υπαινικτικότητά τους κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Περίληψη

Η συλλογή αποτελείται από μικρά διηγήματα. Χαρακτηριστικά τους στοιχεία είναι ο καυστικός τρόπος γραφής, οι ανατροπές και το μυστήριο: τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν μένει σταθερό. Τις περισσότερες φορές η παρατήρηση των χαρακτήρων οδηγεί σε μικρές διδακτικές αλληγορίες. Γι` αυτούς  η καθημερινότητα μετατρέπεται άλλοτε σε μακρινό όνειρο κι άλλοτε σε  εφιάλτη.

Βιογραφικό: Αλέξανδρος Φιλιππάκης

Ο Αλέξανδρος Φιλιππάκης είναι ψυχίατρος και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στη Μεσσίνα της Ιταλίας από μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Έλληνα. Οι ελληνοϊταλικές του καταβολές έχουν επηρεάσει το έργο του και του έχουν δώσει τη δυνατότητα να συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά πολιτισμικά στοιχεία διαφορετικών περιοχών και εποχών. Έχει εντρυφήσει σε έργα Ελλήνων (Καβάφης, Εγγονόπουλος), Ιταλών (Λεοπάρντι) και άλλων  ξένων λογοτεχνών όπως οι Κάφκα, Καμύ, Πόου, Μανν, Νίτσε, Μποντλέρ, Γκινσμπέργκ, Ρεμπό κ.ά. Είναι μόνιμος κάτοικος Πειραιά, ενός Πειραιά που καθρεφτίζεται διαρκώς στο έργο του με όλες τις προοδευτικές αλλαγές που έχουν γίνει στο πέρασμα των χρόνων. Η επαγγελματική ψυχιατρική του ενασχόληση του δίνει διεισδυτικότητα και γνώση των ανθρώπινων χαρακτήρων που περιγράφει. Το έργο του είναι βαθιά βιωματικό και ανεξάντλητα ψυχογραφικό. Οι θεματικές του έργου του περιλαμβάνουν ποιήματα, γνωμικά, επικαιρικά κείμενα, ιστορικά ανέκδοτα, μικρές ιστορίες μυστηρίου ή καθημερινότητας, διασκευές ποιημάτων ξένων ποιητών και πλήθος άλλων μικροκειμένων. Έχει γράψει ποιήματα και στα ιταλικά. Η θεματολογία του έργου του περιστρέφεται γύρω από την ψυχολογική επίδραση καθημερινών ή και ιδιαίτερων γεγονότων στο ποιητικό υποκείμενο που συχνά συμβαίνουν στο μεταίχμιο πραγματικότητας και φαντασίας. Το έργο του απασχολούν μεταξύ άλλων η ομορφιά, η μοναξιά, το γήρας, η συνειδητοποίηση της φθοράς καθώς και ένα πλέγμα αναμνήσεων που στοιχειώνει το  αβέβαιο παρόν των πρωταγωνιστών του.

Το σύνολο τού έργου του βρίσκεται αναρτημένο στις δύο ιστοσελίδες που διατηρεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια.  Έργα του έχουν συμπεριληφθεί στον 31ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Χάρη Πάτση, ενώ από τον Iούλιο του 2022 συνεργάζεται με την εφημερίδα «Κοινωνική» όπου και δημοσιεύονται κείμενα και ποιήματά του.       

Λεπτομέρειες έκδοσης

Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Χρονολογία έκδοσης: Ιανουάριος 2023
Συγγραφέας:  Αλέξανδρος Φιλιππάκης
Εικαστικό: Κώστας Ευαγγελάτος
Σελιδοποίηση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθμός σελίδων: 78
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-618-5685-18-8
Τιμή 9,22 (συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ) 

Διάθεση – Διανομή:
Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ - 210.2717521

Επίσης:

Αθήνα: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ' ΗΜΙΝ - Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαριλάου Τρικούπη 11 Α (Χονδρική – Λιανική)

Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Παραγγελίες είτε
με
email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του
site ekdoseis-atexnos.gr  
τηλεφωνικά
6979795057