Δεν ξέρουμε γιατί και για ποιόν λόγο. Όμως η αλήθεια είναι ότι αρκετοί καρναβαλικοί μπάστακες που έχουν εγκατασταθεί στους δρόμους της Πάτρας, δεν έχουν και την καλύτερη εικόνα από κοντά, αν τους πλησιάζεις.

Μοιάζουν ορισμένοι από αυτούς να έχουν ξεβάψει σε διάφορα σημεία τους. Είναι από τον καιρό και την βροχή που  αλλοίωσαν τα χρώματα ; Είναι από την παλαιότητα τους και την κατάλληλη συντήρηση και βελτίωση της εικόνας τους προτού βγουν στους δρόμους της Πάτρας;

Η ουσία δεν αλλάζει. Αισθητικά βγάζουν ένα σημάδι παρακμής, ένα σημάδι φθοράς, με αυτά τα αλλοιωμένα σε διάφορα σημεία χρώματα, σε μία διοργάνωση όπως το Πατρινό Καρναβάλι, όπου όλα θα πρέπει να είναι στην εντέλεια και να βγάζουν την καλύτερη δυνατή εικόνα προς τα έξω.

Τόσος κόσμος άλλωστε θα έρθει φέτος στην Πάτρα. Εμείς δεν λέμε φυσικά ότι τα πάνω από 100 καρναβαλικά στοιχεία (μεταξύ αυτών και οι μπάστακες) που περιλαμβάνονται στον καρναβαλικό διάκοσμο της πόλης ότι θα πρέπει να είναι καινούργιοι ή νέες φιγούρες.

Όμως ακόμα και οι παλιοί μπάστακες ή οι φιγούρες χρειάζονται την ανάλογη βελτίωση, την συντήρηση  και τον εμπλουτισμό στα χρώματα τους, έτσι ώστε να βγάζουν όλη αυτή την ζωντάνια που παραπέμπει στο Πατρινό Καρναβάλι.  Οι λεπτομέρειες άλλωστε κάνουν την διαφορά.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι του Ανδρέα Αποσκίτη. 


Ωστόσο, και αναγνώστες του p.e εντόπισαν μπάστακες σε όχι και τόσο καλή κατάσταση στην Πλατεία Όλγας και μας έστειλαν το παρακάτω φωτογραφικό υλικό.


Κρίμα.