Οργή και θλίψη επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια σύλληψής του από τις αστυνομικές αρχές, ενώ η έρευνα για το περιστατικό προχωρά.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη να επικρατήσει ηρεμία καθώς εντείνεται η αμφισβήτηση για τον θάνατο κατά τη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του στις αρχές Ιανουαρίου από πέντε αστυνομικούς του αφροαμερικανού, Τάιρ Νίκολς στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί.

«Καθώς οι Αμερικανοί θρηνούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί την έρευνά του και οι αρχές συνεχίζουν το έργο τους, ενώνω τη φωνή μου με αυτή της οικογένειας του Τάιρ καλώντας να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις.

Η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας παράλληλα να γίνει «ταχεία, πλήρης και διαφανής» έρευνα για την τραγική υπόθεση.

Προφυλάκιση για 5 αστυνομικούς

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους πέντε αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για φόνο, καθώς ο Τάιρ Νίκολς πέθανε στις αρχές του Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του.

Οι αστυνομικοί του Μέμφις, μεγαλούπολης της πολιτείας Τενεσί, όλοι αφροαμερικανοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση, ακόμα και για απαγωγή.

Την 7η Ιανουαρίου οι αστυνομικοί, έκτοτε απολύθηκαν, πήγαν να συλλάβουν τον 29χρονο, Τάιρ Νίκολς για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Υπάρχουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που παραμένουν ακόμη ασαφείς. Υπάρχει βίντεο, όμως μέχρι τώρα το έχουν δει μόνο μέλη της οικογένειας του θύματος και δικηγόροι τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το υλικό θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις 18:00 τοπική ώρα την Παρασκευή.

Η ανατριχιαστική αυτή καταγραφή έδειξε ότι ο Νίκολς «φώναζε επανειλημμένα τη μητέρα του» καθ' όλη τη διάρκεια του ξυλοδαρμού, ο οποίος έλαβε χώρα περίπου 100 μέτρα μακριά από το σπίτι της μητέρας του, δήλωσαν στους δημοσιογράφους εκπρόσωποι της οικογένειας.