Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποστολής δεκάδων βαρέων αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ξεπερνώντας το αδιέξοδο σε μια κίνηση που θα ενισχύσει τις προσπάθειες των δυνάμεων του Κιέβου να απωθήσουν τους Ρώσους εισβολείς από τα κατεχόμενα εδάφη.

Επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον για την αποστολή μεταξύ 30 και 50 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αναμένεται εντός της ημέρας, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν τα Abrams έρχεται λίγες μέρες μετά τις ενστάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν παρά το επίμονο αίτημα του Κιέβου και την πίεση απο τη Γερμανία.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα άρματα θα παραδοθούν πιθανώς μέσω ενός ταμείου ονόματι «Πρωτοβουλία Συνδρομής Ασφάλειας της Ουκρανίας» (USAI), που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να παίρνει όπλα κατευθείαν από τις εξοπλιστικές βιομηχανίες παρά από τα αποθέματα των ΗΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς η κυβέρνηση Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία USAI για να αγοράσει Ambrams από συμμάχους που διαθέτουν τέτοια τανκς, να τα αναβαθμίσει και να τα στείλει στην Ουκρανία, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει από μήνες έως και χρόνια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι είναι δύσκολη η συντήρηση των Abrams και η εκπαίδευση Ουκρανών στο χειρισμό τους. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα στείλουν τανκς στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τις προκλήσεις που συνιστούν τα άρματα μάχης αυτά. «Ο μοναδικός λόγος που οι ΗΠΑ θα έστελναν Abrams στην Ουκρανία είναι για να παράσχουν στη Γερμανία την πολιτική κάλυψη που ζητεί για να αρθεί το αδιέξοδο με τα Leopard”, δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν, ειδικός σε θέματα άμυνας τουCenter for Strategic and International Studies.

Η αποκάλυψη για την αλλαγή γραμμής των ΗΠΑ ήρθε την ίδια μέρα που γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς φέρεται να έχει ήδη λάβει απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A6 στην Ουκρανία.

Έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων και υπό το βάρος έντονης κριτικής που ασκήθηκε τόσο από τους συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό σε βάρος του καγκελάριου, ο κύβος ερρίφθη. Το Βερολίνο αναμένεται να επιτρέψει και σε όσους διαθέτουν τα εν λόγω γερμανικής κατασκευής άρματα να τα διαθέσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών MME που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο σχεδιάζει να στείλει μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2A6 - που συνήθως αποτελείται από 14 τανκς - σε συνδυασμό με άλλους εταίρους, όπως οι Σκανδιναβικές χώρες που έχουν στην κατοχή τους Leopard. Το Βερολίνο φέρεται επίσης να είπε ότι θα δώσει την άδειά του για άδειες εξαγωγής σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Πολωνία που έχουν αγοράσει τα τανκς από τη Γερμανία, επιτρέποντάς την επανεξαγωγή τους στην Ουκρανία.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μια μέρα κατά την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς ήταν επιφυλακτικό αναφορικά με κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση από μέρους της Ρωσίας. Η απόφαση τερματίζει μήνες επώδυνων συζητήσεων στη Γερμανία και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που γερμανικά τανκς θα χρησιμοποιηθούν σε πεδία μαχών στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα άφιξης των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η κατασκευάστρια των Leopard, Rheinmetall, είπε ότι θα μπορούσαν να είναι έτοιμα να αποσταλούν μέχρι τον Μάρτιο. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε την Τρίτη μετά από συνάντηση στο Βερολίνο με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι ενθαρρύνει τις χώρες που διαθέτουν Leopard να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση τους. Το Κίεβο, το οποίο ζητά επίμονα τα τανκς από τον περασμένο Απρίλιο, έχει δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις στο Βερολίνο ιδίως ότι τα άρματα μάχης θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Η Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag, η οποία επέκρινε έντονα τη διστακτικότητα του Σολτς, χαιρέτισε την απόφαση, παρόλο που όπως είπε ήρθε πολύ αργά. «Η απόφαση ήταν επίπονη, άργησε πάρα πολύ, αλλά τελικά ήταν αναπόφευκτη», είπε, κάνοντας λόγο για «λυτρωτικά νέα για τον κακοποιημένο και γενναίο λαό της Ουκρανίας».