Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου «HellasQCI» το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας που στόχο την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής υποδομής δικτύων κβαντικών υποδομών (QCI), ανακοινώθηκαν.
Το HellasQCI, η ελληνική πρόταση για την ανάπτυξη εθνικών δικτύων κβαντικών υποδομών, στην οποία συμμετέχουν 14 οργανισμοί και αξιολογήθηκε και κρίθηκε τεχνικά άρτια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο του έργου, εθνικά κβαντικά δίκτυα επικοινωνίας κρατών θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτό θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν εθνικά δίκτυα κβαντικής επικοινωνίας που θα συνδέουν στρατηγικές τοποθεσίες στην Ελλάδα με τους Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς μεταξύ των οποίων και τον Χελμό, όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Αρίσταρχος.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ενός έργου που διαμορφώνει συνθήκες ασφάλειας και διαχείρισης των δεδομένων του Δημοσίου, σε τομείς όπως η υγεία, η άμυνα, η ενέργεια.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, όσο και σε κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά, να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους στον τομέα της κυβερνοασφάλεια σε μια εποχή που οι προκλήσεις γύρω αυξάνουν διαρκώς», τόνισε ο υπουργός.
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, «είναι η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος, από την οπτική ίνα στο λέιζερ».
Όπως τόνισε «οι κβαντικές επικοινωνίες είναι το μέλλον» και «θα επιφέρει αλλαγές στις οικονομικές συναλλαγές, τους τομείς άμυνας, ς περίθαλψης, την οικονομική ανάπτυξη».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) Αριστείδης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι «είναι μεγάλη μας τιμή που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμπιστεύτηκε τον συντονισμό του έργου της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας «HellasQCI» και ξεκινάει αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των δικτυακών επικοινωνιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τα νέα δίκτυα του «HellasQCI» θα ενισχύσουν την προστασία των κυβερνητικών θεσμών και θα αποτελέσουν πυλώνα της νέας στρατηγικής κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για τις επόμενες δεκαετίες προστατεύοντας τη διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων στις κρίσιμες υποδομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.