Ο Δήμος Αιγιάλειας ενέταξε στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις του τετραημέρου 26-29 Ιανουαρίου 2023, για την ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ το πρώτο τοπικό επετειακό  ντοκιμαντέρ, το οποίο  ήδη χαίρει μεγάλης εκτίμησης πανελλαδικά, αφού έχει μεταδοθεί από 16 τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας,χωρίς όμως να έχει παρουσιαστεί σε κινηματογράφο ακόμα, λόγω των μέτρων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι προβολές θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο,προκειμένου  οι πολίτες της Αιγιάλειας, αλλά και οι επισκέπτες για τους εορτασμούς  να έχουν πρόσβαση  στην γνώση της πρωταγωνιστικής ιστορίας της περιοχής μας το 1821, για την οργάνωση και έναρξη του Αγώνα. Θα διατίθεται και το διπλό dvd, σε όσους επιθυμούν την απόκτησή του σε προνομιακή τιμή.

ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ:

Η απόφαση στην Βοστίτσα και η οργάνωση του Αγώνα

(Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ΩΡΑ: 20.30 ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130 ΛΕΠΤΑ) 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ:

Οι πρώτες πολεμικές νίκες, η αναβίωση, τα 200 χρόνια

(Κυριακή 29 Ιανουαρίου ΩΡΑ: 19.00  ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130 ΛΕΠΤΑ)

Πρωταγωνιστούν με ιδιαίτερο ρεαλισμό σε σκηνές εποχής και μαχών οι αναβιωτές του Συλλόγου Ιστορικής αναβίωσης ‘’ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821’’ με πιστές φορεσιές και οπλισμό.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΛΙΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΗΔΗ ΤΟ 2022.Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών από Έβρο έως Κρήτη!

ΔΕΛΤΑ TV (Αλεξανδρούπολη ΘΡΑΚΗ), ΑTLAS TV (Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία), WEST TV (Κοζάνη), AXEΛΩΟΣ TV (Αγρίνιο), ΒΕST TV (Καλαμάτα Πελοπόννησος), APΤ TV (Αττική, Εύβοια,Αργοσαρωνικός, Β.Πελοπόννησος), ΚΡΗΤΗ TV (Ηράκλειο), RISE TV (Αττική, Κυκλάδες),AIΓΑΙΟ TV (Σάμος, Ικαρία, Δωδεκάνησα),ΗΕLLENIC TV (Λονδίνο, το μόνο ελληνόφωνο ομογενειακό κανάλι στην Αγγλία), ΔΙΚΤΥΟ TV (Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία,ΒΑ Αιγαίο), ΛΥΧΝΟΣ TV (Πάτρα -Εκκλησιαστικός σταθμός Ι.Μητροπόλεως Πατρών, Πελοπόννησος), AΛΗΘΕΙΑ TV (Χίος, Βόρειο Αιγαίο), STAR KENTΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Λαμία, Στερεά Ελλάδα,Εύβοια), ενώ ήδη είχε προηγηθεί η πρεμιέρα στο ΙΟΝΙΑΝ TV από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου σε έξι μέρη.

ΠΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο, αφού συνδέει την Συνέλευση και την άμεση σχέση της με την Φιλική Εταιρεία, με την άφιξη του Παπαφλέσσα, τις συγκρούσεις και διαφωνίες  αλλά και την προετοιμασία μετά τις αποφάσεις της, τη στρατολογία , την κήρυξη του αγώνα στην Μολδοβλαχία από τον Υψηλάντη, τις πρώτες τουφεκιές στην ορεινή Αιγιάλεια στην Νωνάκριδα, την ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα, τις πρώτες πολιορκίες και απελευθερώσεις πόλεων στον Μοριά, έτσι ώστε να γίνει ευρέως αντιληπτή η καθοριστική αξία των αποφάσεων της Βοστίτσας στην απαρχή του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του Εικοσιένα, φτάνει έως την θυσία στο Καστράκι του Χελμού, με τον Ιμπραήμ το 1826 και την μάχη στην Καυκαριά, από τις τελευταίες του’21. Γίνεται δε και αναφορά στην προσωπικότητα του Ανδρέα Λόντου και στην πρώτη επαναστατική σημαία του.

Στην ορεινή Αιγιάλεια και στο Σόλο Νωνάκριδας ο ασυγκράτητος πρωτεπαναστάτης Νικόλαος Σολιώτης ρίχνει τις πρώτες τουφεκιές στις 14 Μαρτίου στις Πόρτες Αγριδίου, φονεύοντας Τούρκους φοροεισπράκτορες,προκαλώντας την έκθεση και εμπλοκή και των πιο διστακτικών προεστών, ενώ οι οπλαρχηγοί της Αχαϊας δεν πάνε στην Τρίπολη,εφαρμόζοντας το άρθρο 11 της Συνέλευσης «να το βαρέσουν εις το λεβέντικο» και έτσι, μετά από συσκέψεις ημερών στις 17 Μαρτίου στην εορτή του Αγίου Αλεξίου ορκίζονται ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ, μπροστά στο Ιερό Λάβαρο της Αγίας Λαύρας,
καθιστώντας την Επανάσταση ΓΕΓΟΝΟΣ. Με αποτέλεσμα τις πρώτες πολιορκίες
ή και αμαχητί απελευθερώσεις Αιγίου, Καλαβρύτων και Καλαμάτας.
Μέσα από εικόνες αρχαίων ελαιώνων της πεδινής Αιγιάλειας και από τα βράχια και τα λημέρια των κλεφτών της ορεινής Αιγιάλειας, με τους δικούς μας αναβιωτές του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ‘’ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821’’ που πρωταγωνιστούν, αναπαρίστανται με πειστική ζωντάνια οι συνθήκες εποχής, του ορεινού όγκου του Χελμού. Περιδιαβαίνοντας δε στα ιστορικά μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου, της Αγίας Λαύρας, της Ι. Μ. Ταξιαρχών, στον πύργο των Πετμεζαίων και στα ιστορικά Σουδενά, αλλά και σε Σόλο, Αγρίδι, Βαρβάρα και Ζαρούχλα, καθώς και στους ιστορικούς πύργους των οπλαρχηγών, ζούμε νοερά τις στιγμές, μέσα και από αφηγήσεις ντόπιων  δραστήριων ανθρώπων του πολιτισμού, της ανάπτυξης, αλλά και της καθημερινότητας.
Με πλήθος χαιρετισμών και μικρές συνεντεύξεις, αφού ασχοληθούμε με την προσωπικότητα και την ιστορία του Ανδρέα Λόντου αλλά και τις μάχες στο Καστράκι της Νωνάκριδας και τις καθοριστικές για το Τουρκοπροσκύνημα μάχες στο Μέγα Σπήλαιο και στηνΚαυκαριά το 1827 και στον Αγ. Ιωάννη των Τσετσεβών στο Βερίνο, που κλείνουν οριστικά τον Αγώνα υπέρ της Επανάστασης, θα περάσουμε στο σήμερα στα διακόσια χρόνια στο 2023, για να ακούσουμε τις εντυπώσεις των φιλοξενούμενων Συλλόγων στο λαμπρό αναβιωτικό συναπάντημα του 2023 στην επέτειο της Βοστίτσας,
και θα καταπιαστούμε με το φαινόμενο των αναβιωτών της Ιστορίας, κορυφώνοντας με επίκαιρα μηνύματα από εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτειακής και Εκκλησιαστικής ζωής και του πνεύματος,για το πατριωτικό μας χρέος και την ενότητα των Ελλήνων ακριβώς 203 χρόνια από το 1821.

Το επικό τραγούδι – ύμνος για την Βοστίτσα ‘’ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ’’,ερμηνεύει μοναδικά η Μαρία Φάκου από την Πάτρα σε στίχους του καταξιωμένου σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα https://youtu.be/tmJtd-rjoKU Επικό soundtrackSynthesizer - programming /virtual instruments/ενορχήστρωση / μίξη /mastering Γιάννης ΚριβέρηςΠαραγωγήSTUDIOSILVERSOUNDTrailer (αποσπάσματαέργου) https://youtu.be/jwTHC3jTGrk
Πολύτιμοι συνεργάτες, συντελεστές, αρχειακό υλικόΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ,‘’ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ’21’’,ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘’ΜΩΡΑΪΤΕΣ ΕΝ ΧΟΡΩ’’, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΕΛΛΟΗΣ, ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ, ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΥΚΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΘΕΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΛΑΓΚΟΥ

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

  1. «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ (26-30 Ιανουαρίου 1821)», έκδοση του Δήμου Αιγιάλειας 2016
  2. Βάνα Μπετεβή, ιστορικός συγγραφέας – ερευνήτρια
  3. Άγγελος Τσάκωνας, ιστοριοδίφης
  4. Κώστας Μεσάζος και Σοφία Τσοκανά, εκπαιδευτικό ιστολόγιοblogspot.com