Ακόμα και εκείνοι που αγαπούν τον καφέ, έχει τύχει να νιώσουν τις παρενέργειές του. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουμε περισσότερο νευριασμένοι από το συνηθισμένο όταν πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι ή μετά από μια νύχτα αϋπνίας. Και μερικές φορές, ενώ μας βοηθά να ξυπνήσουμε δεν είναι απίθανο να δυσκολέψει την πέψη μας.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο, Maddie Pasquariello ο όγκος του υγρού που καταναλώνετε μπορεί πράγματι να διαταράξει την φυσιολογική πεπτική διαδικασία, όπως αναφέρει το vita.

«Μόλις αρχίσετε να πίνετε ένα ρόφημα ή να τρώτε φαγητό, οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα σας επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, «στέλνοντας» έναν «καταρράκτη» προληπτικών αντανακλαστικών που προετοιμάζουν το σώμα σας για επεξεργασία και πέψη», εξηγεί η ίδια.

«Μια σειρά από μικρές γουλιές ουσιαστικά ενεργοποιούν τον εγκέφαλο ότι πίνετε ένα ρόφημα, λέγοντάς του να ετοιμαστεί να απορροφήσει τυχόν θρεπτικά συστατικά».
Μήπως πίνετε πολύ γρήγορα τον καφέ σας;

Ουσιαστικά, το να απολαμβάνετε σταδιακά ένα ρόφημα – και όχι να το πίνετε γρήγορα – βοηθά στην προετοιμασία των σιελογόνων σας ενζύμων, διασφαλίζοντας ότι η πεπτική διαδικασία ξεκινά φυσιολογικά. Από την άλλη πλευρά η γρήγορη κατανάλωση ή οι μεγάλες γουλιές μπορεί να την παρεμποδίσουν.

Οι μεγάλες γουλιές μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αεροφαγία ή κατάποση πολύ αέρα, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε πεπτικές διαταραχές.

«Η αεροφαγία μπορεί να έχει δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, ναυτία, ρέψιμο ή πόνο» αναφέρει η Maddie Pasquariello.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι μπορούμε να μειώσουμε την δυσφορία μειώνοντας ταχύτητα. «Με βάση την κατανόησή μας για τη γενική διαδικασία της πέψης, είναι λογικό να αναμένουμε ότι πίνοντας τον καφέ σας αργά κατά τη διάρκεια μιας ώρας θα είχε ως αποτέλεσμα μια πιο σταδιακή εμφάνιση οποιωνδήποτε συμπτωμάτων» αναφέρει.
3 συμβουλές για να περιορίσετε την πεπτική δυσφορία από τον καφέ

Για να βεβαιωθείτε ότι ο καφές που καταναλώνετε δεν σας επηρεάζει αρνητικά, μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν:
Προσπαθήστε να περιμένετε πριν πιείτε το πρώτο φλιτζάνι

Τα επίπεδα κορτιζόλης είναι στο αποκορύφωμά τους έως και 30 λεπτά μετά το ξύπνημα και το να πίνετε καφέ όταν οι ορμόνες του στρες είναι υψηλότερες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την διάθεσή σας όσο και την πέψη σας.

Έχοντας αυτό κατά νου, περιμένετε τουλάχιστον 45 λεπτά έως μία ώρα πριν να απολαύσετε τις πρώτες μικρές και αργές γουλιές καφέ.
Πιείτε καφέ μαζί με φαγητό

Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες στο πεπτικό σας σύστημα, όπως κράμπες ή ναυτία αλλά και στο νευρικό, όπως άγχος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, οξυθυμία.

Όταν πίνετε τον καφέ σας μαζί με το γεύμα σας, τα συμπτώματα αυτά τείνουν να μετριάζονται.
Συγχρονίστε τον με το πρόγραμμα ύπνου σας

Δοκιμάστε να πίνετε καφέ εντός ενός αυστηρού χρονικού πλαισίου, κατά την διάρκεια της ημέρας και περιορίστε την κατανάλωση αρκετές ώρες πριν τον ύπνο σας, προκειμένου να μην τον διαταράξετε.

Η συντόμευση του συνολικού παραθύρου που πίνετε μπορεί να μετριάσει τα πεπτικά προβλήματα και την πιθανότητα η καφεΐνη να σαμποτάρει τα σχέδιά σας για… όνειρα γλυκά.