Το ΕΚΠ στηρίζει τον αγώνα των καλλιτεχνών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει τα πτυχία τους με το απολυτήριο του λυκείου.
Με το προεδρικό διάταγμα που παρουσίασε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση χωρίς καμιά συζήτηση με τους εκπροσώπους των κλάδων επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Είναι πρόκληση για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους καλλιτέχνες που έχουν υποχρεωθεί να πληρώνουν χρόνια σπουδών να ανταμείβονται με μείωση των αμοιβών και υποβάθμιση των τίτλων σπουδών.
Τώρα ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά οι καλλιτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους στους οποίους τίθενται μια σειρά από εμπόδια στο να έρθουν σε επαφή με τη καλλιτεχνική δημιουργία απαιτούν:
 Τη δημιουργία ενός συστήματος Δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες που να καταλήγει στη Πανεπιστημιακή βαθμίδα.
 Να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Αισθητικής αγωγής στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 Να μην καταργηθεί η ισχύουσα κατάταξη των αποφοίτων δραματικών σχολών και ωδείων και να αντιστοιχηθούν με ευθύνη των Πανεπιστημιακών τμημάτων.
Το ΕΚΠ μαζί με τους καλλιτέχνες θα βρίσκεται αύριο 20-1-2023 και ώρα 11 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στηρίζοντας τον αγώνα τους έτσι ώστε τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά , για καλλιτεχνικές σπουδές με αξία, για ,ένα σύστημα ανώτατων καλλιτεχνικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου , αντάξιο των δυνατοτήτων που έχει κατακτήσει η κοινωνία , αντάξιο του πολιτισμού και των ανθρώπων της τέχνης.