Σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας αναφέρεται:

Με δεδομένο ότι εδώ και μερικές εβδομάδες δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού πολιτών στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, ο Φ.Σ.ΑΧ. εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με την εν λόγω διαδικασία. Και πάλι, παρά τις θριαμβολογίες Π.Φ.Σ. και Υπουργείου Υγείας, βρεθήκαμε ως όμηροι να ενημερωνόμαστε μέσω τηλεοπτικών εκπομπών και ανακοινώσεων τύπου, καθώς παρακάμφθηκε για μια ακόμα φορά κάθε δημοκρατικός θεσμός του Κλάδου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Σημαντικό γιατί αφορά την άτυπη μετατροπή ενός ενέσιμου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος όπως το εμβόλιο σε μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, χορηγούμενο μάλιστα κατά δήλωση και προτίμηση του πολίτη, χωρίς ο φαρμακοποιός να έχει τη δυνατότητα εξακρίβωσης της αναγκαιότητάς του. Κι αυτό προκειμένου να επιλυθούν τα αδιέξοδα και τα κενά που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στον υπό σύσταση θεσμό του οικογενειακού ιατρού.

Το Δ.Σ. του Φ.Σ.ΑΧ. θεωρεί ότι καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την αλυσίδα ασθενής-πολίτης -> ιατρός-συνταγή -> φαρμακοποιός-χορήγηση-εμβολιασμός και αυτό φυσικά θα πρέπει να αφορά το σύνολο των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων (ΜH.ΣΥ.ΦΑ., Φ.Υ.Κ., εμβόλια κ.α.). Τα φαρμακεία είναι μονάδες υγείας αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις (υπόλογες σε rebate, clawback, κρατήσεις και φόρους) συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να παρέχουν την φαρμακευτική αγωγή στους ασθενείς και υπηρεσίες συναφείς με αυτή και όχι να υποκαθιστούν ή να αναπληρώνουν τα κενά του δημοσίου τομέα με υπηρεσίες όπως ραντεβού, διανομή self-test και άλλες, οι οποίες θα έπρεπε να είναι βασική μέριμνα του κράτους για τους πολίτες του.