Σοβαρά ερωτήματα ως προς την ασφάλεια των επικαιροποιημένων εμβολίων εγείρουν οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εμφανίζονται διαρκώς στο κόσμο, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με τον Covid 19.

«Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και θα είναι μπροστά μας τουλάχιστον στους επόμενους λίγους μήνες. Και αυτό το τονίζω γιατί πολλοί θεωρούν ότι η πανδημία είναι πίσω μας με 150 νεκρούς, κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Τούντας, καθ. Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

«Φοβάμαι ότι έχουμε προχωρήσει σε μία πρώιμη χαλάρωση ορισμένων μέτρων, κυρίως της μάσκας και έχουμε επίσης έναν εφησυχασμό που μας οδηγεί σε περισσότερες απειλές για την υγεία μας και για τη ζωή μας» πρόσθεσε.

Για την μετάλλαξη Κράκεν
Αναφερόμενος στην Κράκεν την καινούργια υποπαραλλαγή που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κόσμο επισήμανε ότι ματαλλάσσεται πολύ συχνά.

«Περίπου κάθε δύο με τρεις μήνες έχουμε κάποια καινούργια μετάλλαξη ή παραλλαγή. Η συγκεκριμένη είναι στο πλαίσιο της «μετάλλαξης Ο» και δεν είναι πιο τοξική, αλλά είναι όμως πιο μεταδοτική.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πάντα πρέπει να είμαστε πιο ανήσυχοι αν δεν έχουμε κάνει τις τέσσερις δόσεις. Ο επιστήμονας τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας τους επόμενους μήνες σε δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, μια και μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Τι συμβαίνει με τα εγκεφαλικά στους άνω των 65
Αναφορικά με την πιθανή σύνδεση των επικαιροποιημένων εμβολίων με τα εγκεφαλικά στους άνω των 65 ετών ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, υποστήριξε ότι είναι κάτι που το παρακολουθούν οι επιστήμονες.

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί από πολλές άλλες αναλύσεις άλλων βάσεων δεδομένων, οπότε δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Εμφανίζεται κάτι στατιστικά σημαντικό, αλλά πιθανόν να υπάρχουν άλλοι λόγοι που το εξηγούν», πρόσθεσε.

"Έχουν γίνει εκατομμύρια τέτοιες χορηγήσεις του ενισχυτικού εμβολίου εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και δεν έχει προκύψει αυτό το δεδομένο. Γι’ αυτό το αναφέρουμε μεν, το παρακολουθούμε με προσοχή, αλλά δε φαίνεται να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Παρόλα αυτά δείχνει ότι το σύστημα λειτουργεί και αν υπάρξει κάποιο σήμα οπουδήποτε αμέσως το συζητάμε» δήλωσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Τούντας διευκρίνισε ότι «οι απειροελάχιστες παρενέργειες όταν τις ζυγίζουμε και τις συγκρίνουμε με τα τεράστια οφέλη από τα εμβόλια και από το συγκεκριμένο εμβόλιο, η σύγκριση είναι συντριπτική. Με το εμβόλιο σώσαμε μέχρι τώρα εκατομμύρια ζωές και έχουμε ελάχιστες τέτοιες, πιθανές, παρενέργειες. Δεν πρέπει ο κόσμος με κανένα τρόπο να διστάζει να κάνει το εμβόλιο, στο όνομα μιας απειροελάχιστης παρενέργειας, όταν το εμβόλιο του σώζει τη ζωή του».