Νόμο που θα απαγορεύει τις «θεραπείες» μεταστροφής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ετοιμάζει η Βρετανία, με στόχο να πατάξει τις αποτρόπαιες πρακτικές που απευθύνονται σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, υποσχόμενες ότι μπορούν να αλλάξουν το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η υπουργός Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει σύντομα σχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις για την απαγόρευση των εν λόγω πρακτικών σε Αγγλία και Ουαλία.

«Το νομοσχέδιο θα προστατεύει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων όσων στοχοποιούνται με βάση τη σεξουαλικότητά τους ή επειδή είναι τρανσέξουαλ», είπε χαρακτηριστικά η Ντόνελαν σε δήλωσή της.

Σημειώνεται ότι οι «θεραπείες» μεταστροφής, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακραίες ή επιβλαβείς μεθόδους για το άτομο που υπόκειται σε αυτές, έχουν ως στόχο να «καταστείλουν» ή να «εμποδίσουν» ένα άτομο να είναι ομοφυλόφιλο ή να προσδιορίζεται με διαφορετικό φύλο από αυτό που καταγράφεται κατά τη γέννηση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σχετική εθνική έρευνα για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ που πραγματοποιήθηκε το 2017, διαπιστώθηκε ότι στο 5% των ερωτηθέντων είχε προσφερθεί «θεραπεία» μεταστροφής, ενώ το 2% είχε υποβληθεί σε αυτήν.

Τονίζεται, επίσης, ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι εν λόγω «θεραπείες» πραγματοποιούνταν από θρησκευτικές ομάδες.

Πολλοί ακτιβιστές έχουν ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό την απαγόρευση της «θεραπείας» μεταστροφής, με κάποιους εξ αυτών να σημειώνουν ότι η όποια απαγόρευση δε θα πρέπει να θέτει εκτός νόμου τις συζητήσεις με κλινικούς ή θεραπευτές που βοηθούν άτομα με ζητήματα φύλου.

Πέρυσι, περισσότερες από δώδεκα ομάδες συμβούλων υγείας υπέγραψαν ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο κατανόησης, συμφωνώντας ότι «η “θεραπεία” μεταστροφής, είτε σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό είτε με την ταυτότητα φύλου, είναι ανήθικη και δυνητικά επιβλαβής».