Σχέδια αιφνιδιασμού της Ουκρανίας και της Δύσης καταστρώνει η Ρωσία, όπως υποστηρίζει ο πρώην σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αντρέι Ιλαριόνοφ.

Σε συνέντευξή του στο YouTube, ο Ιλαριόνοφ, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για «τον μεγάλο πόλεμο» που ετοιμάζει ο επικεφαλής του Κρεμλίνου για το 2023 στην Ουκρανία, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαθέτει σοβαρά κανάλια πληροφόρησης στη Ρωσία, ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν, που ζει στην Ουάσιγκτον, λέει ότι η ρωσική δύναμη έχει αντλήσει διδάγματα από τις καταστροφικές αποτυχίες του 2022 και προετοιμάζεται για έναν πολύ μεγαλύτερο πόλεμο.

Επιμένει δε ότι η Ρωσία του Πούτιν θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς, πηγαίνοντας πλήττοντας συγκεκριμένα από τα βορειοανατολικά, δηλαδή μέσω της Λευκορωσίας, τις οδούς ανεφοδιασμού και τη ζωτικής σημασίας σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.
Ο Πούτιν «ανεβάζει ταχύτητα»

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία και «ειδικά από τις 15 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν και το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο» για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της νέας ρωσικής στρατηγικής, λέει ο Ιλαριόνοφ.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος πήγε στο αρχηγείο των ειδικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια στο Μινσκ «για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα σε περίπτωση εισβολής από τον Βορρά», λέει. Έκανε έναν μεγάλο έλεγχο στο Υπουργείο Άμυνας στα τέλη Δεκεμβρίου, θυμίζει ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν, επισημαίνοντας όλες τις διαδοχικές επισκέψεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, στις αρχές Ιανουαρίου, στα μέτωπα του Λουχάνσκ και του Ντονέντσκ μετά την αποστολή της φρεγάτας «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Gorshkov»,εξοπλισμένης με νέους υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ Zircon, στον Ατλαντικό, στον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο.

Η πολεμική εμφάνιση του Πούτιν, πλαισιωμένου από κουρασμένους στρατιώτες, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, είναι επίσης ένδειξη της συνολικής κινητοποίησης της Ρωσίας, λέει Ιλαριόνοφ.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ακόμη ότι ο διορισμός κατ’ εντολή του Πούτιν του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ ως επικεφαλής όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σηματοδοτεί ένα «ανέβασμα ταχύτητας» από το Κρεμλίνο. Η ρωσική ηγεσία αναγνώρισε ότι «η κλίμακα του πολέμου απαιτούσε το επίπεδο ενός ολόκληρου στρατού αν αντιμετωπίζουμε το ΝΑΤΟ», προσθέτει ο πολιτικός επιστήμονας Κονσταντίν Ρεμτσούκοφ.
Ο Γκερασίμοφ ετοιμάζει κίνηση «τανάλια»

Ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν σημειώνει επίσης τον διορισμό στις τρεις κύριες κατευθύνσεις του πολέμου (βορειοανατολικά, ανατολικά και νότια) τριών στενών συνεργατών του Γκερασίμοφ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, «την αφρόκρεμα», τονίζοντας ιδιαίτερα την άφιξη του στρατηγού Σαλιούκοφ στη Λευκορωσία. Ο τελευταίος , όπως πιστεύει, έχει αναλάβει την αποστολή «να αποκόψει τον ουκρανικό στρατό από τα δυτικά όπλα, γιατί αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για να μπορέσει το Κίεβο να συνεχίσει τον αγώνα», ενώ ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ήταν ακόμη πρόσφατα επικεφαλής όλων των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, θα φροντίσει να διατηρηθεί ισχυρή πίεση στο Ντονμπάς.

Ο Ιλαριόνοφ ισχυρίζεται ακόμη ότι ο Γκερασίμοφ επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για να οργανώσει μια κίνηση δίκην τανάλιας από το νότο, για να κόψει τις προμήθειες από τη Δύση, μεταφέροντας με τη βοήθεια του ρωσικού στόλου από το Νοβοροσιίσκ ένα εκστρατευτικό σώμα αλεξιπτωτιστών, ικανό να πέσει πιθανώς στο Μπουτζάκ, δυτικά της Οδησσού, που θα ανοίξει το δρόμο για μια εισβολή στη Μολδαβία, και ειδικότερα στην Υπερδνειστερία, «που κατοικείται από φιλορωσικούς πληθυσμούς».