Όλες οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία αναφέρουν σε σχέση με το Πατρινό Καρναβάλι ότι θα γίνει πανζουρλισμός το τελευταίο τριήμερο.

Από τις αρχές της τελευταίας εβδομάδας του καρναβαλιού θα ξεκινήσουν να έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες , ενώ οι αφίξεις θα κορυφωθούν από την Πέμπτη και την Παρασκευή. Έως το απόγευμα της Παρασκευής η Πάτρα παίζει να έχει έναν αριθμό που πιθανότατα θα ξεπεράσει τους 200.000 επισκέπτες.

Κι αυτό μπορεί να μην είναι ένα νούμερο που να προέρχεται από στοιχεία (αφού δεν υπάρχουν για την ώρα τέτοια), πηγάζει όμως μέσα από τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες που έρχονται μέρα με τη μέρα σχετικά με τις προετοιμασίες του κόσμου για το καρναβάλι, στην Αττική, στην Βόρεια Ελλάδα και σε πολλά μέρη της επικράτειας.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι ένα; Η Πάτρα είναι προετοιμασμένη και κυρίως έχει τις υποδομές για να αντέξει τόσο κόσμο;

Η ενδόμυχη ανησυχία

Η ανησυχία αυτή είναι έκδηλη και ενδόμυχη θα έλεγε κανείς, υπάρχει στο υποσυνείδητο όλων των εμπλεκομένων με το καρναβάλι από τους φορείς και τις αρχές (δήμος, αστυνομία, ΕΚΑΒ, κτλ)  έως τους επαγγελματίες (ξενοδόχους, εστίαση κτλ),  αλλά και τους ίδιους τους καρναβαλιστές.

Ίσως για αυτό οι συζητήσεις και οι συσκέψεις μεταξύ των φορέων για το όλο θέμα ξεκίνησαν φέτος πιο νωρίς από ποτέ, με τον δήμο να έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε ξεχωριστές συναντήσεις με την κάθε αρχή και τον κάθε φορέα για να υπάρξει ένας κοινός συντονισμός.

Κόσμος "διψασμένος"

Μιλάμε για ένα τετραήμερο επί της ουσίας (Παρασκευή, Σαββατοκύριακο και Καθαρά Δευτέρα) που η Πάτρα θα έχει μαζί με τους μόνιμους κατοίκους της και τους φοιτητές της ίσως και πάνω από 600.000 κόσμο.

Για αυτό που πρόκειται να γίνει με βάση όλες τις εκτιμήσεις στην κορύφωση του Πατρινού Καρναβαλιού του 2023, με έναν κόσμο διψασμένο για να περάσει καλά (ντόπιους, καρναβαλιστές και επισκέπτες), για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, είναι κάτι που δεν θα έχει ξαναγίνει στα χρονικά.

Στο "φουλ" τα ξενοδοχεία

Ας βάλουμε κάτω όμως ορισμένα από τα δεδομένα που προκύπτουν από τις πληροφορίες που καταφτάνουν καθημερινά για το καρναβάλι. Πρώτα από όλα η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Πάτρας θα είναι στο 100%.

Αυτό είναι δεδομένο και όχι αφύσικο για την πρωτεύουσα του καρναβαλιού. Ήδη η διαθεσιμότητα των δωματίων είναι πάνω από το 95% και μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα υπάρχει όχι δωμάτιο, αλλά κρεβάτι στα ξενοδοχεία.

Γεμάτα θα είναι και τα ξενοδοχεία στην περιφέρεια της Πάτρας με βάση όλες τις εκτιμήσεις με τα περισσότερα από αυτά, ακόμα και τα εποχικά (αυτά που λειτουργούν την καλοκαιρινή σεζόν), να ανοίγουν για το τριήμερο του καρναβαλιού.

Στο "κόκκινο" η Airbnb

Επιπλέον, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, στο «κόκκινο» είναι από τώρα οι κρατήσεις για τις ίδιες μέρες στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης της Airbnb στα ακίνητα που μισθώνονται στην Πάτρα.

Οι κρατήσεις αυτές αφορούν από στούντιο, γκαρσονιέρες και δυάρια μέχρι και μεζονέτες ή βίλες στην περιφέρεια της Πάτρας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για το καρναβάλι, παρατηρείται μια αύξηση των ακινήτων της περιοχής  που καταχωρούνται στην ίδια πλατφόρμα.

Ένα μέρος των κρατήσεων αυτών γίνονται όχι μόνο από Έλληνες, αλλά και από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες του κόσμου, δείγμα του βεληνεκούς και του κύρους του Πατρινού Καρναβαλιού. 

O κύριος όγκος

Όμως πέρα από τις κρατήσεις που γίνονται δεν είναι δυνατόν να μην συμπεριλάβουμε σε όλο αυτό τον κόσμο που θα έρθει στην Πάτρα, τον κυριότερο όγκο των επισκεπτών που έρχονται κάθε καρναβάλι και αφορά τις νεανικές ηλικίες.

Οι περισσότεροι από αυτούς ως γνωστόν είναι φίλοι και γνωστοί των φοιτητών της Πάτρας και διαμένουν κατά ομάδες για το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού στα σπίτια που φιλοξενούνται από τους σπουδαστές της πόλης που τους προσκαλούν για να έρθουν και να περάσουν καλά.

Το υπεραστικό ΚΤΕΛ

Ο αριθμός τους είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια, όμως, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών έρχονται κυρίως με τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που καταφτάνουν κατά κύματα από την Αθήνα και γενικότερα από όλη την Ελλάδα, μπορεί να γίνει μία εκτίμηση.

Κάθε καρναβάλι τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ φέρνουν στην Πάτρα έναν αριθμό επισκεπτών που κυμαίνονται μεταξύ των 25 με 30.000. Ο αριθμός αυτός, με βάση όλες τις εκτιμήσεις, φέτος ίσως να είναι και διπλάσιος.

Έρχονται και άλλοι

Βάλτε σε όλο αυτόν τον κόσμο και όσους έρθουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να φιλοξενηθούν για τις τελευταίες ημέρες σε σπίτια φίλων ή συγγενών τους που μένουν στην Πάτρα. Κάθε σπίτι στην Πάτρα αναμένεται να έχει και κάποιον (ή και κάποιους) φιλοξενούμενους. 

Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι στο φετινό καρναβάλι της Πάτρας, η επισκεψιμότητα θα σπάσει κάθε ρεκόρ και η πόλη δεν θα έχει ξαναδεί μέσα σε λίγες μέρες τόσο κόσμο να έρχεται από όλα την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Συνωστισμός στο κέντρο

Κόσμος που θα έχει ως βασικό του προορισμό το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, εκεί που θα γίνονται οι παρελάσεις και τα περισσότερα από τα δρώμενα. Όλος αυτός ο όγκος θα συγκεντρωθεί και θα συνωστιστεί σε ένα μικρό κομμάτι της Πάτρας. 

Έτσι, η μεγάλη επισκεψιμότητα είναι κάτι σίγουρα θετικό, κάτι που αναμένεται οτι θα βοηθήσει την οικονομία και την αγορά της πόλης, αλλά και την  προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού. Μπορεί όμως να αποδειχθεί και δίκοπο μαχαίρι. Οπότε χρειάζεται προσοχή, συντονισμό και προετοιμασία από πλευράς πόλης.