Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και συμβαίνει όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Κι ενώ οι νεότεροι Millenials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 – 1996) έχουν υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής, φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από θάνατο εξαιτίας εγκεφαλικού συγκριτικά με τους μεγαλύτερους ηλικιακά Gen Xers (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 – 1980), σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η ανάλυση από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers αναφέρει ότι τα ποσοστά θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο στην Αμερική μειώθηκαν από το 1975 έως το 2019, αλλά αυτή η τάση αναμένεται να αλλάξει για τους millennials καθώς μεγαλώνουν, όπως αναφέρει το vita.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θάνατοι από εγκεφαλικά θα αυξηθούν μεταξύ των millennials σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology.
Γιατί αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό θανάτων από εγκεφαλικό;

Τα ποσοστά θανάτου από εγκεφαλικά μπορεί να αυξάνονται γιατί αμελούμε να εστιάσουμε σε βασικά στοιχεία πρόληψης τόσο για το εγκεφαλικό όσο και για την καρδιακή προσβολή, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Συνηθίζουμε να εστιάζουμε περισσότερο στην παρέμβαση όταν οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και λιγότερο στην πρόληψη επικίνδυνων ασθενειών όπως το εγκεφαλικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Atif Zafar, νευρολόγος.

Ο τρόπος ζωής είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με εγκεφαλικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και διαβήτη παίζουν επίσης ρόλο.
Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι Millenials;

Τα περιστατικά εγκεφαλικού έχουν αυξηθεί μεταξύ των νέων τα τελευταία χρόνια αλλά ο θάνατος από εγκεφαλικό είναι σπάνιος στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Όπως δείχνει η ανάλυση Rutgers, η θνησιμότητα από εγκεφαλικά αρχίζει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου (όπως ο υψηλός ΔΜΣ και η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ, ο διαβήτης και η υπέρταση) που προδιαθέτουν ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό», εξηγεί ο δρ Cande Ananth, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Επιστημών Αναπαραγωγής στο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δρ Zafar, οι millennials μπορεί να μην λαμβάνουν πάντα την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι μόνο το 65% των millennials έχουν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε σύγκριση με το 82% των baby boomers και το 74% των ατόμων που ανήκουν στην γενιά X.

O δρ Cande Ananth σημείωσε ότι το άγχος πιθανώς συμβάλλει στην αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με εγκεφαλικά μεταξύ των millennials.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν οι νέοι στρεσογόνοι παράγοντες που προκύπτουν από έναν μεταβαλλόμενο κόσμο θα πρέπει να θεωρούνται πιθανοί κίνδυνοι.