Το μεγάλο στοίχημα στις εθνικές εκλογές που έρχονται και θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια, είναι η επιστροφή του κοινωνικού κράτους.
Τι εννοούμε όταν λέμε κοινωνικό κράτος;
Εννοούμε τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, στον αγώνα τους για το θεμελιώδες κεφάλαιο της επιβίωσης, που γίνεται όλο και πιο περιπετειώδες, όλο και πιο δυσβάσταχτο, όσο εναλλάσσονται οι κρίσεις (οικονομική, ενεργειακή κλπ) και μαζί με αυτές και οι πειραματικοί τρόποι αντιμετώπισής τους.
Εννοούμε την αποκλιμάκωση των ανελαστικών δαπανών κάθε ελληνικού νοικοκυριού, την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασία της ανθρώπινης αξίας, την ποιότητα της δημόσιας υγείας και
της δημόσιας παιδείας, τις απαραίτητες παρεμβάσεις στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων.
Και φυσικά εννοούμε τη στήριξη της νεολαίας που αναζητά λύσεις και διεξόδους για να μείνει στον τόπο της. Που δεν συμβιβάζεται με τις κατεστημένες αντιλήψεις, που θέλει προτάσεις και επιχειρήματα και όχι αδιέξοδο λαϊκισμό. Που απαιτεί προοδευτικές δημοκρατικές ιδέες.
Αυτή είναι η κυρίαρχη συζήτηση που πρέπει να γίνει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και όχι τα τεχνητά διλήμματα που τίθενται από τη μια ή την άλλη πλευρά και θολώνουν το διακύβευμα εστιάζοντας για προφανείς λόγους, όχι στα προβλήματα του κόσμου, αλλά στα προβλήματα της κάλπης.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ευάλωτοι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης όχι με επιδοματικού χαρακτήρα «μπαλώματα»
και επιδοτήσεις που ανακυκλώνουν και δεν λύνουν προβλήματα, αλλά με γενναίες οικονομικές παρεμβάσεις που θα δώσουν στους πολίτες προοπτική και αξιοπρέπεια.
Με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ισότητα στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες. Με διαφάνεια και αξιοκρατία, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.
Όσο το κόστος ζωής στην Ελλάδα θα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και οι μισθοί από τους χαμηλότερους, όσο  ένας στους τρεις θα πληρώνει άνω του 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και οι πλειστηριασμοί θα κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των οικονομικά αδυνάμων,  δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ευημερία, ούτε για ποιότητα ζωής, ούτε για σύγχρονη πολιτική ταυτότητα.
Για μας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματός μας.
Θα παλέψουμε με ενότητα, με σοβαρότητα και ενθουσιασμό μαζί με τους πολίτες για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, για την πολιτική τομή που θα αλλάξει τη ζωή μας.

Γιάννης Ταπεινός, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ