Μετά την προσωρινή ανάπαυλα λόγω των γιορτών του Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επανέκαμψαν στην κανονική τους ροή αυτή την εβδομάδα και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία που πραγματοποιούνται στις αίθουσες των δημιουργικών εργαστηρίων, στην αίθουσα του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη του πολυχώρου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα-δημιουργικά εργαστήρια πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α΄ θμιας Εκπαίδευσης και τους τομείς της για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα.
Τα Παλαιά Σφαγεία, το σπίτι του Πατρινού Καρναβαλιού, υποδέχονται τα παιδιά-μαθητές που μεταφέρουν τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα, το ενδιαφέρον τους.
Οι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανάλογα με την ηλικία τους, μαθαίνουν για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού και παρακολουθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα ή παραστάσεις θεάτρου σκιών που συνδέονται με το Καρναβάλι, ενώ εκπαιδεύονται μέσα σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο από καταρτισμένους εκπαιδευτές στα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια θα συνεχιστούν στα Παλαιά Σφαγεία σε καθημερινή βάση και ήδη έχει καταρτιστεί πρόγραμμα μέχρι και τον Μάρτιο 2023.

Το πρωί της Πέμπτης 12ης Ιανουαρίου, πρώτη μέρα των εργαστηρίων για το 2023 τα Παλαιά Σφαγεία επισκέφτηκαν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Οι μαθητές της Α΄ Τάξης συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τζίτζικας, Μέρμηγκας, Πασχαλίτσα» και οι μαθητές της Β΄ Τάξης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κατασκευή Μάσκας ή Καπέλου».
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στους χώρους των Παλαιών Σφαγείων έχουν προγραμματιστεί 6 εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων.

1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Στολίστε το Άνθινο Άρμα»
Τα παιδιά γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά του Καρναβαλιού, έρχονται σε επαφή με την τέχνη που τη συνοδεύει και συμμετέχουν ενεργά στον στολισμό του άνθινου άρματος της επόμενης παρέλασης μέσω της κατασκευής λουλουδιών από ανακυκλώσιμα υλικά.

2ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Ο Καραγκιόζης στο Θέατρο Σκιών»
Τα παιδιά γνωρίζουν το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη, μαθαίνουν τη σημασία του για την πόλη και έρχονται σε επαφή με τις φιγούρες και τις τεχνικές που τις συνοδεύουν μέσω της κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη.

3ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Τζίτζικας, Μέρμηγκας, Πασχαλίτσα»
Τα παιδιά γνωρίζουν τους ήρωες του Καρναβαλιού με θεματικό άξονα το Καρναβάλι και τον Κρυμμένο Θησαυρό και έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του Καρναβαλιού μέσα από κινητικές δραστηριότητες, επιτραπέζιο παιχνίδι, γλωσσολογικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

4ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Κατασκευή Μάσκας ή Καπέλου»

Δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής καρναβαλικής μάσκας και καπέλου με ανακυκλώσιμα υλικά με σκοπό τη σύνδεση του Καρναβαλιού με την κοινωνία των παιδιών και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της αφύπνισης σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης.

5ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Φέρτε…»
Φέρτε για να ζωγραφίσουμε… Τα παιδιά φέρνοντας ένα από τα παραπάνω υλικά της αρεσκείας τους (πέτρα, ξύλο, πανί, κεραμίδι) χρησιμοποιώντας το ως βάση, ζωγραφίζουν σχετικά με τις Απόκριες,
το Καρναβάλι, τον Καραγκιόζη.

6ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«V.R.»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε με σκοπό οι επισκέπτες του
πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων να βιώσουν μια «εκ των έσω» εμπειρία καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα διοργανωθεί μαθητικό φεστιβάλ για τη διάχυση και την γνωστοποίηση στο κοινό των μαθητικών αποτελεσμάτων.

* Η λειτουργία του χώρου των Παλαιών Σφαγείων χρηματοδοτείται από τη πράξη «Δομή προώθησης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Πατρέων» η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Δυτική Ελλάδα 2014-2020».