Νέες πληροφορίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Όπως είπε ο βουλευτής ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης στο MEGA, το επιτελείο εξετάζει τι μπορεί να κάνει για τις περιπτώσεις των πολιτών που έλαβαν ενίσχυση από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και που πρέπει να την επιστρέψουν σε 96 δόσεις αλλά συγχρόνως χρωστούν 20 χιλ. ευρώ και 30 χιλ. ευρώ και θέλουν να βγουν σε σύνταξη.

«Εξετάζεται και το θέμα μιας παράτασης όσον αφορά στο θέμα των δικαιολογητικών για όσους μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει στο «myBusinessSupport» » συμπλήρωσε αναφερόμενος στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ωστόσο την ίδια στιγμή επεσήμανε πως «αυτοί που δεν έχουν συμμορφωθεί είναι κάποιες περιπτώσεις που ούτως ή άλλως όποια παράταση και να δώσει το αρμόδιο υπουργείο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».

Επίσης επεσήμανε πως παραπάνω από το 1% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα κληθεί να επιστρέψει έως τέλη Ιανουαρίου ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης που έλαβε από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και πως αυτό θα αφορά όσους δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Τι ισχύει
“Ραβασάκια” αναμένεται να στείλει η ΑΑΔΕ σε 17.800 επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες που πήραν οικονομική ενίσχυση από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής με τα οποία θα τους ζητεί να επιστρέψουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023 εντόκως και εφάπαξ το 100% της επιχορήγησης που έλαβαν. Αυτό θα αφορά αυτούς που διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης και που μέχρι το τέλος του 2022 είχαν μια δεύτερη να προχωρήσουν σε διορθώσεις ώστε να μην τους ζητηθεί η επιστροφή του ολόκληρου του ποσού που έλαβαν.
Το κριτήριο για τη χορήγηση της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από 1 μονάδα (έναντι μηδενός που ίσχυε έως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
Με αυτόν τον τρόπο εάν για παράδειγμα μια επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού εργαζομένων. Με Κοινή υπουργική απόφαση στο τέλος του 2022 δόθηκε τέλος σε προβλήματα που είχαν προκύψει για οριακές περιπτώσεις.

Ποιοι γλιτώνουν
Οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο «myBusinessSupport» και όσες με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων διαπιστώθηκαν ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας.