Στο «κόκκινο» παραμένουν μέχρι ώρας οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων, με τους φαρμακοποιούς, να ευελπιστούν να πάρουν μία ανάσα μέσα στις επόμενες ημέρες και ότι οι προσδοκίες και η αισιοδοξία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη θα δικαιωθούν.

Όμως, σύμφωνα με στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών που γνωρίζουν καλά την αγορά του κλάδου, το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μάλιστα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως εξηγούν το μεγάλο πρόβλημα που έχει φέρει τις σημαντικές αυτές ελλείψεις είναι η μειωμένη παραγωγή φαρμάκων από τις εταιρείες, εξαιτίας των ελάχιστων πρώτων υλών που είναι διαθέσιμα για την κατασκευή τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί έτσι. Ο παράγοντας που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τα φαρμακεία είναι ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων συνδυάστηκαν με την ταυτόχρονη έξαρση της γρίπης και των ιώσεων, στις μικρές και στις μεγάλες ηλικίες.

Ειδικότερα, οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα που έχουν να κάνουν με συνάχι, με πυρετό, με βήχα, αλλά και στα αντισταμινικά είναι μεγάλες όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με τους παιδιάτρους, έτσι ώστε από κοινού να αποφασίσουν να δώσουν ένα άλλο φάρμακο στην θέση αυτού που δεν υπάρχει.

Πάντως, ελπιδοφόρο είναι ότι πλέον οι φαρμακαποθήκες άνοιξαν και θα υπάρξει έστω και μία μερική τροφοδότηση στα ράφια των φαρμακείων, ώστε μέσα στην εβδομάδα να μετριαστούν οι ελλείψεις.