Ξεκινούν την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις με την αγορά της Πάτρας να είναι προβληματισμένη και ανήσυχη, μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς όλο αυτό το διάστημα των γιορτών η εμπορική κίνηση είχε σκαμπανεβάσματα, με το μεγαλύτερο μέρος να κυλάει υποτονικά σχεδόν και μόνο τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι τζίροι για τα μαγαζιά να είναι ικανοποιητικοί.

Στις χειμερινές εκπτώσεις οι έμποροι κρατούν μικρό καλάθι, ελπίζοντας ότι όσοι δεν πήγαν να αγοράσουν στις γιορτές είδη που τους χρειάζονταν θα το κάνουν αυτή την περίοδο που θα κρατήσει έως και το τέλος του καρναβαλιού, στις 28 Φεβρουαρίου.

Το αν το καρναβάλι βοηθήσει την εμπορική κίνηση μέσα από διάφορες εκδηλώσεις όπως την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα φανεί στη συνέχεια. Πάντως, οι εκπτώσεις στις βιτρίνες των μαγαζιών θα είναι με βάση τις εκτιμήσεις συγκρατημένες, στο 20% με 30% κατά μέσο όρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (26,4%) σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του 2021-2022, ενώ σχεδόν μία στις δύο (43,6%) επιχειρήσεις δεν κατέγραψε κάποια μεταβολή. Ωστόσο, το 29,4% των επιχειρήσεων εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις (ενεργειακή κρίση/ανατιμήσεις), το 27% των επιχειρήσεων δήλωσε πολύ/ πάρα πολύ ικανοποιημένο από τις πωλήσεις κατά την εορταστική περίοδο. Περισσότερες από τις μισές (54,0%) εμφανίζεται μέτρια ικανοποιημένο ενώ το 19% λίγο έως καθόλου.

Ο υψηλός βαθμός ικανοποίησης από την επισκεψιμότητα στα καταστήματα οφείλεται στην άρση των περιορισμών των μετακινήσεων, και της επιθυμίας των καταναλωτών για επιστροφή στην κανονικότητα. Περισσότερες από μία στις τρεις (36,8%) δήλωσε από πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένες από την επισκεψιμότητα, ενώ σχεδόν οι μισές (47,9%) δήλωσαν μέτρια ικανοποιημένες.