Στο θέμα των παραγραφών των οφειλών του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε ο εργατολόγος Δημήτρης Μουσελίμης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Είναι μία πολυαναμενόμενη εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις 27/12/2022 για το θέμα της μείωσης του χρόνου της παραγραφής κατά εφαρμογή πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Παραγράφονται οι οφειλές με τη λογική ότι ενώ ίσχυε η εικοσαετία, δηλαδή ο ΕΦΚΑ μπορούσε να διεκδικήσει σε χρόνο εικοσαετίας, οφειλές που δεν είχαν πληρωθεί, αυτή τη στιγμή ο χρόνος μειώνεται στη δεκαετία και μάλιστα να τονίσουμε ότι από 1/1/2026 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του χρόνου της παραγραφής στην πενταετία.

Πριν τη μηχανογράφηση υπήρχαν περιπτώσεις οφειλών που δεν είχαν αναζητηθεί ποτέ, στον ΕΦΚΑ αυτό δεν γίνεται πλέον. Μιλάμε για 300.000 ελευθεροεπαγελματίες που χρωστούσαν ποσά πάνω από 20.000 ευρώ γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος ακριβώς γιατί όποιος χρωστάει οφειλές πάνω από 10 – 20 χρόνια σαφώς και χρωστάει και οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ».

«Πολλές φορές υπήρχαν και οφειλές από εταιρείες οι οποίες για τους διάφορους λόγους ήταν σε αδράνεια, δεν λειτουργούσαν. Επί της ουσίας ήταν σε αδράνεια. Ο ασφαλισμένος επαγγελματίας είχε αμελήσει να μπει στη διαδικασία να κάνει την πραγματική διακοπή της εταιρείας του και φαινόταν μια εταιρεία που επί της ουσίας δεν λειτουργούσε ποτέ να πετάει και να παράγει οφειλές.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα χρόνο δεκαετούς παραγραφής. Τι σημαίνει αυτό; Να το πούμε με απλά ελληνικά; Ότι αν ο ΕΦΚΑ μέσα στον χρόνο της δεκαετίας δεν ζητήσει τις οφειλές αυτές, δεν κοινοποιήσει στον ασφαλισμένο την οφειλή του αυτή αυτομάτως παραγράφεται. Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι οποιαδήποτε πράξη από την πλευρά του ΕΦΚΑ, η οποία διεκδικεί και κοινοποιεί τις οφειλές αυτές στον ασφαλισμένο, δημιουργεί μια νέα παραγραφή, δηλαδή ξεκινάει δεκαετία να κλείνει, να κάνει χρήση αυτής της εγκυκλίου.

Ουσιαστικά δηλαδή η προθεσμία της παραγραφής αναβιώνει. Οπ ότε αν εγώ παραδείγματος χάρη χρωστάω οφειλές και το 2020, να το πω ένα σημαντικό παράδειγμα. Το 2020 του ΕΦΚΑ μου έχει κοινοποιηθεί οφειλή. Αυτό σημαίνει ότι με το νέο νόμο η παραγραφή λήγει το 2030, δηλαδή τη δεκαετία από την τελευταία πράξη.

Για παράδειγμα αν κάποιος υποψήφιος συνταξιούχος υπέβαλε τον φάκελό του, η διαδικασία της υποβολής της αίτησης γεννούσε και την και τον έλεγχο από την πλευρά του ΕΦΚΑ. Δηλαδή γινόταν έλεγχος ασφάλισης αν ο ασφαλισμένος είχε πληρώσει», τόνισε.

«Να τονίσουμε ότι πρέπει να το πούμε ότι ακόμα και αν γίνει αυτή η διαδικασία της παραγραφής και οι οφειλές εξακολουθούν και υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ, για να μπορέσει ο υποψήφιος επαγγελματίας συνταξιούχος να βγάλει τη σύνταξη του, θα πρέπει η οφειλή να πέσει υποχρεωτικά κάτω από τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και κάτω από 6.000 ευρώ από τον ΟΓΑ. Άρα, αν η οφειλή υπερβαίνει αυτό το ποσό. Το ποσό αυτό θα πρέπει να δοθεί εφάπαξ εντός δύο μηνών από την ημερομηνία που θα κοινοποιηθεί η οφειλή από τον ΕΦΚΑ. Άρα αυτό είναι το σημαντικότερο τώρα», κατέληξε.