Μόνο ευχαριστημένοι δεν είναι οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες και γενικότερα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αρτοζαχαροπλαστική από την κίνηση που σημειώθηκε την εορταστική περίοδο στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιία.

Παρά το γεγονός ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις δεν μπήκαν στο καλάθι της νοικοκυράς, η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντίστοιχη μιας εορταστικής περιόδου.

Τα καταστήματα του κλάδου κινήθηκαν κάπως τις δύο με τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, κυρίως λόγω της βασιλόπιτας που η ζήτηση της στα αρτοποιία ήταν πιο αυξημένη.

Αντίθετα, στα ζαχαροπλαστεία η κίνηση ακόμα και στην βασιλόπιτα σε σύγκριση με πέρυσι ήταν πιο χαμηλή, καθώς η τιμή της ήταν πιο "τσιμπημένη" εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.

Κατά τα άλλα τις υπόλοιπες ημέρες η κίνηση ήταν συγκρατημένη, με τον κόσμο να είναι διστακτικός και να αγοράζει μετρημένα, ακόμα και τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες.

Συμπερασματικά, η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιία τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν καλύτερη από άλλα χρονικά διαστήματα, όμως δεν ήταν ικανοποιητική και ανάλογη με μία εορταστική περίοδο.

Κάτι που προβληματίζει αρκετούς επαγγελματίες που είχαν ποντάρει σε αυτή για να καλύψουν έστω και ένα μέρος των ζημιών και των υποχρεώσεων που έχουν μπροστά τους. Υποχρεώσεις που είναι πλέον μεγαλύτερες σε σύγκριση με άλλες χρονιές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.