Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, στη σημερινή του (Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023) συνεδρίαση ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το ακόλουθο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:
Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2/12/22), που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης στους σχετικούς νόμους, με τους οποίους είχαμε διαφωνήσει και τους είχαμε καταγγείλει.
Με τις εν λόγω διατάξεις, στο όνομα της κυβερνησιμότητας, δόθηκε με το «έτσι θέλω» τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή (ΟΕ), στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, όπως και στα Νομικά Πρόσωπα Περιφερειών και Δήμων, καθώς επίσης, μεταφέρθηκαν μια σειρά σημαντικές αρμοδιότητες από τα συμβούλια σ’ αυτές τις επιτροπές.
Θυμίζουμε ότι παράλληλα, η Κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που καθορίζουν τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης («Κλεισθένης», «Καλλικράτης», «Καποδίστριας», μνημονιακοί νόμοι κ.ά.) και επιπλέον ψήφισε νέο ληστρικό εκλογικό νόμο (4804/21), με τον οποίο η πρώτη δύναμη γίνεται παντοδύναμη, εφόσον πάρει 43%+1 ψήφο, καθώς θα βγαίνει περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών.
Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (Ν. 4623/19 και 4625/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα Περιφερειών και δήμων, «Κλεισθένης», «Καλλικράτης», «Καποδίστριας», μνημονιακοί νόμοι, Οικονομικό Παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21.
Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων Περιφερειών και Δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από τη σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.
Τέλος, ως Δημοτική Αρχή θα εισάγουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση, πέραν των Επιτροπών, θέματα τα οποία κρίνονται σοβαρά.