Το έργο που προέχει και αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο και την Πάτρα από αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής τους διαδικασίας είναι σίγουρα η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω Πόλης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο πέφτουν οι συμβάσεις με τον ανάδοχο που βγήκε από τον δεύτερο διαγωνισμό (η πρώτη σύμβαση διαλύθηκε) και αυτό που μένει είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο ανάδοχος είναι η ίδια εταιρεία που λίγο προτού πέσουν οι υπογραφές διέλυσαν τη σύμβαση του πρώτου διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο. Αυτή τη φορά όμως δεν αναμένεται να υπάρξει παρόμοιο θέμα και το έργο επιτέλους θα αρχίσει.

Μέσα στο έργο αυτό περιλαμβάνεται η πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Υψηλάντου, της Κανάρη, διαφόρων κομματιών του ιστορικού κέντρου, ενώ η μεγαλύτερη παρέμβαση αφορά την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος. Παράλληλα θα πρέπει να διαμορφωθεί και το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων όπως ορίζει η μελέτη. 


Τι γίνεται με τις ιστορικές κλίμακες και την Άνω πόλη

Το έργο είναι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του 2014-2020, κατά συνέπεια οι εργασίες θα πρέπει να τρέξουν, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί για να μην υπάρξει θέμα με τη χρηματοδότηση του.

Στο μεταξύ με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στη δεύτερη εργολαβία του έργου που αφορά τις ιστορικές κλίμακες της Πάτρας, καθώς ο εργολάβος είναι ακόμα (oι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο) στην μία πλευρά των σκαλιών της Τριών Ναυάρχων.

Απομένουν αυτές της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως και της Παντανάσσης, με τη σύμβαση να αναφέρει ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα στην τρίτη εργολαβία που αφορά την ανάπλαση της Άνω πόλης οι εργασίες προχωρούν, χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και αναμένεται μέσα στο νέο έτος να έχουν ολοκληρωθεί.