Οι χειμερινές εκπτώσεις αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, οι χειμερινές εκπτώσεις γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και διαρκούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μάλιστα, στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων περιλαμβάνεται και μία Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και συγκεκριμένα η 15η Ιανουαρίου. Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι προαιρετικό από τις 11:00 έως τις 20:00.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος εξέδωσε χρήσιμο οδηγό με τους 5 συμβουλές προς τους καταναλωτές για την αποφυγή δυσάρεστων “εκπλήξεων”.

Αναλυτικά:

Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
Τα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.
Να ζητούν πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων οι εκπτωτικές περίοδοι κάθε χρονιά είναι πλέον:

Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου
Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου