Σχεδόν 95 δισ. δολάρια -κάπου 330 εκατ. δολάρια την ημέρα- έχασαν το 2022 οι πλουσιότεροι Ρώσοι ολιγάρχες λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να μειώσει τις πηγές χρηματοδότησης της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.

Ο μεγαλύτερος χαμένος μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών ήταν το πρώην αφεντικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, που είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 57% στα 7,8 δις. δολάρια τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους πρώτους Ρώσους ολιγάρχες που περιλήφθηκαν στη λίστα των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την βρετανική κυβέρνηση να τον κατηγορεί για «σαφείς διασυνδέσεις» με το καθεστώς του Πούτιν και ως έναν από τους ζάπλουτους Ρώσους επιχειρηματίες που είχαν τα χέρια τους «λερωμένα με αίμα».

Σφοδρό πλήγμα δέχθηκε και η περιουσία του ολιγάρχη και στενού φίλου του Πούτιν, Γκενάντι Τιμτσένκο, που μειώθηκε κατά 48% στα 11,8 δισ. δολάρια, αλλά και του Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ενός ακόμη συμμάχου του Ρώσου προέδρου, που έχασε το 41% των περιουσιακών του στοιχείων, τα οποία υποχώρησαν στα εννέα δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η βρετανική κυβέρνηση έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών και άλλων Ρώσων ύψους άνω των 18 δις. λιρών. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 1.271 άτομα -μεταξύ των οποίων ο Αμπράμοβιτς και ο «βασιλιάς του νικελίου» Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας- σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι οι «πιο αυστηρές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν ποτέ, είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη Ρωσία ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων λιρών. Συνολικά, οι 24 Ρώσοι ολιγάρχες έχουν χάσει περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg.