Αρκετές αντιδράσεις από τους απόφοιτους και από τους σπουδαστές των δραματικών σχολών έχει φέρει η απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει επί της ουσίας το πτυχίο των σπουδών αυτών με το απολυτήριο λυκείου.

Η απόφαση, σύμφωνα με τους απόφοιτους των σχολών αυτών, είναι εντελώς άδικη και χωρίς καμία λογική, ενώ ουσιαστικά υποβαθμίζει όλες τις σχολές που σχετίζονται με καλλιτεχνικές κατευθύνσεις από χορό και μουσική έως και κινηματογράφο. 

Ανοίγει δε τον δρόμο για παρόμοιες υποβαθμίσεις και σε ακαδημαϊκές σχολές που σχετίζονται με το ευρύτερο πεδίο του καλλιτεχνικού χώρου (βλέπε σχολή θεατρικών σπουδών, εικαστικών τεχνών, μουσικές σπουδές κτλ). 

Στις αντιδράσεις αυτές περιλαμβάνονται και των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας που έκαναν πρόσφατα μία παράσταση διαμαρτυρίας για το προεδρικό διάταγμα 85 που έχει να κάνει με το όλο θέμα.

Στο μεταξύ οι αναρτήσεις από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, αλλά και από χορευτές ή μουσικούς και γενικότερα καλλιτέχνες που είναι στο έμψυχο δυναμικό του περιφερειακού θεάτρου, έρχονται σαν "βροχή".

Οι περισσότερες από τις αναρτήσεις τονίζουν ότι οι σπουδές που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια φοιτώντας σε σχολές, παρακολουθώντας σεμινάρια, δίνοντας εξετάσεις, κάνοντας μαθήματα για το μεταπτυχιακό τους και γενικότερα όλα όσα έκαναν εξισώνονται με ένα απολυτήριο λυκείου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ότι το προεδρικό διάταγμα δεν αλλάζει τίποτα στους τίτλους των δραματικών σχολών. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο θέμα αναφέρθηκε με επιστολή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης, ζητώντας από τον υπουργό να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα.