Μπορεί το καλάθι του νοικοκυριού να έχει προσφέρει μια μικρή ανάσα στους καταναλωτές, ωστόσο οι τιμές είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά κάνοντας τους πολίτες να σκέφτονται από που και τί να αγοράσουν, εν όψει του Πρωτοχρονιάτικου εορταστικού τραπεζιού. 

Ο Γιώργος Λεχουρίτης Πρόεδρος ΙΝΚΑ, ο Γιώργος Μπαρτσολάκης κρεοπώλης και ιδιοκτήτης φούρνου μίλησαν για την ακρίβεια.

Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες οι περισσότερες αλυσίδες εντείνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν στον τελικό καταναλωτή ένα περιορισμένου κόστους καλάθι.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις νέες κατηγορίες προϊόντων (γαλοπούλα, μοσχάρι, βασιλόπιτα ή/και τσουρέκι, και σοκολάτα) διαθέτει το καλάθι του νοικοκυριού που βρίσκεται σε ισχύ για όγδοη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά την κατηγορία «βασιλόπιτα ή τσουρέκι» οι τιμές πώλησης των προϊόντων ανά κιλό (τιμή μονάδας) για το εορταστικό καλάθι κυμαίνονται από 3.3 ευρώ έως 9.5 ευρώ το κιλό (8.5 μέγιστη τιμή ανά κιλό την προηγούμενη εβδομάδα).

Σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους η τιμή της βασιλόπιτας κυμαίνεται στα 15 ευρώ από τα 13 ευρώ που κυμαινόταν πέρυσι. 

Τα μελομακάρονα σε κεντρικό ζαχαροπλαστείο των Αθηνών κοστίζουν 12 ευρώ, ενώ με σοκολάτα θα κοστίζουν ένα ευρώ παραπάνω. 

Στα 15 ευρώ θα βρουν οι καταναλωτές τις δίπλες. 

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι με αυξήσεις - Αύξηση 40% σε σχέση με πέρυσι στο χοιρινό στη χονδρική πώληση, σύμφωνα με τους κρεοπώλες

Αυξημένη είναι από το πρωί η ζήτηση για την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στα αρτοζαχαροπλαστεία της χώρας, η οποία πωλείται ακριβότερα από πέρυσι. Για αυξήσεις 40% στη χονδρική πώληση στο χοιρινό συγκριτικά με πέρυσι κάνουν λόγο, την ίδια ώρα, κρεοπώλες στη βόρεια Ελλάδα. 

Η τιμή στις εισαγώμενες γαλοπούλες αγγίζει τα επτά ευρώ ενώ η ελληνική γαλοπούλα φτάνει τα 11 ευρώ. 

Το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς - Ενδεικτικές τιμές για ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων στο σπίτι

Δύο κιλά γαλοπούλα - 8,90 ευρώ το κιλό μέση τιμή = 16,80 ευρώ
Δύο κιλά παΐδάκια - 12,50 ευρώ το κιλό = 25 ευρώ
Ενα κιλό λουκάνικο= 8,5 ευρώ
Ντομάτες 300γρ= 0,75 ευρώ
Φέτα 1/2 κιλό= 7 ευρώ
Χοιρινό ένα κιλό= 7 ευρώ
Κρασί=10 ευρώ
Μπύρες=3 ευρώ
Τσουρέκι βασιλόπιτα=14 ευρώ