Ο κορωνοϊός μπορεί να σαρώνει αυτό τον καιρό την Κίνα με ένα νέο κύμα, αλλά οι αρχές της χώρας προχωράνε σε άρση όλων σχεδόν των σκληρών μέτρων κατά της πανδημίας που είχαν πάρει. Η Κίνα αποφάσισε να βάλει τέλος και στην υποχρεωτική καραντίνα που μπαίνουν οι ταξιδιώτες που έρχονται στην χώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι από τις 8 Ιανουαρίου δεν θα ισχύει το μέτρο κατά του κορονοϊού, που υποχρέωνε τους ταξιδιώτες που έρχονταν στη χώρα να μπαίνουν σε καραντίνα. Την σχετική ανακοίνωση έκαναν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Κίνας.

Στη χώρα από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί τα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που ίσχυαν από το 2020. Από τον επόμενο μήνα οι ταξιδιώτες «θα χρειάζεται να έχουν μόνο ένα αρνητικό τεστ (των τελευταίων 48 ωρών) για να μπουν στην Κίνα», ανέφερε η Επιτροπή Υγείας.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που συνέχιζε να επιβάλει καραντίνα στους νεοαφιχθέντες στη χώρα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κορονοϊού, έστω και αν τους τελευταίους μήνες το διάστημα απομόνωσης είχε μειωθεί. Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες θα υποχρεώνονται να μείνουν για 5 ημέρες σε ξενοδοχείο και ακολουθούν άλλες 3 ημέρες παρακολούθησης στο σπίτι. Μέχρι τον Ιούνιο η καραντίνα ανερχόταν σε 10 ημέρες και παλαιότερα έφτανε τις 21.

Η Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι πλέον δεν θεωρεί τον κορωνοϊό «πνευμονία» αλλά «μεταδοτική» ασθένεια, λιγότερο επικίνδυνη.


«Να κατασκευάσουμε ανάχωμα κατά του κορωνοϊού»
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, διέταξε τις αρχές να «κατασκευάσουν ένα ανάχωμα» και «να προστατεύσουν τη ζωή» των ανθρώπων στη χώρα, καθώς οι μολύνσεις από τον κορονοϊό αυξάνονται ραγδαία μετά την εγκατάλειψη των υγειονομικών μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου.

Υψηλός αριθμός πτωμάτων για αποτέφρωση
Πολλά κρεματόρια που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό πτωμάτων προς αποτέφρωση. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο δεν έχουν κάνει κάποια αναφορά στο γεγονός αυτό. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ενώ είναι δύσκολο να βρεις κανείς αντιγριπικά φάρμακα στα φαρμακεία, καθώς η χώρα μαθαίνει να ζει με τον κορωνοϊό.

«Πρέπει να οργανώσουμε μια πατριωτική εκστρατεία υγείας πιο στοχευμένη και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό ανάχωμα κατά της επιδημίας», είπε ο Σι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

Ίσως πεθάνουν 1 εκατ. άνθρωποι τους επόμενους μήνες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών δυτικών μελετών, η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έως και 1 εκατ. ανθρώπων τους επόμενους μήνες. Ανήμερα των Χριστουγέννων το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιοποιεί στο εξής στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό.

Μέχρι πρόσφατα, τα τεστ PCR, που ήταν σχεδόν υποχρεωτικά, επέτρεπαν να παρακολουθείται με κάποια αξιοπιστία η επιδημία. Όμως πλέον οι ασθενείς κάνουν μόνοι τους το τεστ στο σπίτι τους και σπανίως ενημερώνουν τις αρχές για τα αποτελέσματα. Με βάση τον επίσημο απολογισμό, μετά την άρση των μέτρων έχουν καταγραφεί μόνο 6 θάνατοι από Covid, ένας αριθμός που οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι κατά πολύ υποτιμημένος.